BNR: Dacă TVA va creşte, va creşte şi inflaţia

BNR: Dacă TVA va creşte, va creşte şi inflaţia

Creşterea TVA şi a accizelor ar putea duce la creştrea inflaţiei. Este afirmaţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care atrage atenţia Guvernului că doar o consolidare fiscală corectă va duce la scăderea indicelui inflaţiei şi implicit a dobânzilor. Prognoza este marcată de incertitudini şi din cauza măsurilor de plafonare luate de Guvern. Mugur Isărescu este convins însă de un lucru. Facilităţile fiscale trebuie eliminate.

Guvernul vrea să crească TVA -ul şi accizele la benzină şi alcool. Mugur Isărescu atrage atenţia că inflaţia ridicată este cauzată şi de majorările salariale care duc la creşterea preţurilor în sectorul serviciilor. 

Guvernatorul BNR pune astfel presiune pe guvernanţi şi le atrage atenţia că doar cu o consolidare fiscale corectă vor putea scădea rata inflaţiei. Una dintre măsurile pe care Mugur Isărescu le susţine este eliminarea facilităţilor fiscale. 

Inflaţia ar urma să ajungă la o cifră, însă nu va scădea sub pragul de 7%, atât cât este dobânda de politică monetară, până anul viitor. Asta înseamnă că nici dobânda nu va scădea în 2023. Guvernatorul BNR spune că nu a fost o alegere uşoară să menţină rata dobânzii mai mică decât cea a inflaţiei, însă efectele au fost cele sperate şi anume inflaţia s-a redus.

Mugur Isărescu mai atrage atenţia asupra unui lurcu. Veniturile din PIB, care sunt de 27%, sunt prea mici în raport cu celalelte ţări europene.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt