BMW investeşte, în sfârşit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni

BMW investeşte, în sfârşit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni

Constructorul german de automobile BMW Group semnează un contract de joint-venture cu subsidiara concernului japonez NTT DATA, furnizor de servicii şi soluţii software, pentru înfiinţarea unei companii în Cluj-Napoca, în care vor lucra mii de oameni, anunţă Profit.ro.

Conform informaţiilor Profit.ro, BMW a mai cochetat cu ideea unei investiţii în România, însă niciodată nu a ales ţara noastră pentru o investiţie în producţie, cea mai recentă dezvoltare a grupului german fiind fabrica amplasată în Ungaria, la câţiva kilometri de graniţa cu România, în apropiere de oraşul Debrecen. Aici, BMW va construi primul automobil din noua generaţie Neue Klasse, complet electric şi bazat pe o platformă complet nouă.

Compania a început deja să angajeze pentru uzina din Ungaria şi se bazează inclusiv pe specialişti din România. Pe de altă parte, BMW are o amprentă foarte mare în România prin intermediul furnizorilor de componente. În 2022, potrivit unei declaraţii a lui Joseph Rieter, directorul BMW România, compania avea peste 70 de furnizori în România.

Acum, însă, BMW investeşte în sfârşit în România, chiar dacă nu este vorba despre o fabrică de automobile. Compania germană va înfiinţa în Cluj-Napoca un centru de software în parteneriat cu NTT DATA.

Acordul pe care l-au semnat prevede ca viitoarea companie să angajeze până la 250 de dezvoltatori de software, anul acesta, iar în următorii trei ani numărul angajaţilor să ajungă la „câteva mii”.

BMW are o colaborare de peste 30 de ani cu NTT DATA şi s-a bazat pe amprenta a acestei companii în România. Noul centru de software din România va avea ca scop sprijinirea BMW Group IT în Europa şi dezvoltarea de proiecte şi inovaţii IT pentru producţie, dezvoltare, resurse umane, vânzări şi servicii financiare BMW.

„Cu NTT DATA, ne bazăm pe un partener puternic care are o reţea excelentă într-o regiune tehnologică dinamică şi ne permite să dezvoltăm competenţe software suplimentare într-un ritm accelerat şi într-o manieră ţintită. În colaborare cu companii precum NTT DATA, putem stabili huburi IT puternice şi, prin urmare, putem oferi un răspuns la deficitul de experţi IT", spune Alexander Buresch, director IT executiv şi vicepreşedinte executiv al BMW Group IT.

Cluj-Napoca a fost ales motive ce ţin de „ecosistemul pentru inovaţie” şi de „numărul mare de talente pe scena tech”.

"Sunt extrem de încântă să anunţ planurile noastre de a deschide împreună cu BMW Group un nou centru de dezvoltare software în Cluj-Napoca. Această colaborare îşi propune să sprijine producătorul auto în misiunea sa de transformare digitală", declară Maria Metz, CEO al NTT DATA Romania.

Furnizorul de servicii şi soluţii software NTT DATA România (fosta EBS Romania) a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 471,2 milioane de lei, cu 10,6% mai mult faţă de 2021. Profitul net a urcat cu 135,7%, la 1,28 milioane de lei.

Compania EBS Romania a fost fondată în anul 2000 în Cluj-Napoca şi a fost preluată în 2013 de concernul japonez Nippon Telegraph and Telephone (NTT). În 2015, denumirea companiei a fost schimbată în NTT Data România.

Înfiinţată în 1988, NTT DATA are sediul la Tokyo şi îşi desfăşoară activitatea în peste 40 de ţări. Concernul japonez furnizează servicii în numeroase domenii, de la consultanţă şi dezvoltare de sisteme până la outsourcing de servicii IT.

Veniturile NTT Data în 2022 au crescut la 22,71 miliarde de dolari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt