Azile ale suferinţei şi în ţară

Azile ale suferinţei şi în ţară

Anchetele şi controalele continuă în centrele sociale din întreaga ţară. Numai după ziua de ieri, patru au fost închise  şi peste 20 au activitatea suspendată. Cele mai multe sunt în Capitală. De altfel, tot aici, conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă. După o săptămână de la izbucnirea scandalului azilelor groazei, preşedintele Iohannis a ieşit cu o reacţie. Ororile din azile sunt o ruşine naţională, a spus Klaus Iohannis. 

Mâncare stricată, pereţi scorojiţi, saltele şi cearşafuri murdare. Asta au găsit inspectorii  care au început să controleze centrele sociale din ţară. Deja, dintre centrele verificate luni, patru au fost închise. Pentru 22 dintre ele s-a decis suspendarea activităţii până la remedierea neregulilor. Din cele suspendate cele mai multe sunt în Capitală - 10. Urmează Giurgiu cu 7. Pe lângă acestea mai sunt şi cele din Ilfov, Timişoara şi Mureş. 

În Galaţi, lângă căminul de bătrâni Ştefan cel Mare, inspectorii au descoperit la gunoi câteva  zeci de pături aruncate. Reprezentanţii căminului spun că nu le aparţin. Condiţiile din Complexul de îngrijire şi asistenţă din Suseni, judeţul Gorj, primul cămin verificat de autorităţi, lasă de dorit. Beneficiarii s-au plâns de mâncarea puţină şi proastă şi au mărturisit că angajaţii fac legea cu pumnul. La Ţicleni, tot în  Gorj, acolo unde a fost descoperit un cămin în care erau cazate 7 persoane, lucrurile nu s-au rezolvat. Deşi autorităţile au dat asigurări că pacienţii din azilul fantomă au fost relocaţi, doi dintre bătrâni încă erau cazaţi  acolo. 

Probleme sunt şi la căminele din Argeş. În 12 azile s-au găsit aliemente expirate, mobilier rupt, igrasie şi mucegai pe pereţi. Mai multe kilograme de carne de vită şi peşte au fost ridicate pentru că erau expirate. Într-una dintre locaţii, comisia de control a găsit 120 de persoane în loc de 70, atât cât era capacitatea. Au fost date 41 de amenzi de peste 870.000 de lei. 
La Bucureşti, după ce au verificat mai multe centre, Primăria Sectorului 4 a decis să demită conducerea Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului. 
După ce premierul Ciolacu a făcut un apel căre ONG-uri, ministrul Muncii, a chemat la discuţii reprezentanţii organizaţiilor non guvernamentale din domeniul asistenţei sociale. 
 
Deşi au fost invitaţi la discuţii, reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice - asociaţia la care ministerul Muncii a renunţat în februarie după publicarea anchetelor legate de căminele din Ilfov, au refuzat să participe. Preşedintele Iohannis a avut si el o prima reactie în scandalul caminelor. 
Controalele în centrele sociale din ţară continuă întreaga săptămână. În Buzău 50 de centre urmează să fie verificate, iar în Constanţa două cămine de bătrâni din Eforie Nord au fost închise după ce s-a constat că nu aveau autorizaţii de funcţionare.
 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt