Avertisment de la producătorii români: Medicamentele accesibile riscă să dispară din farmacii sau să devină mai scumpe

Avertisment de la producătorii români: Medicamentele accesibile riscă să dispară din farmacii sau să devină mai scumpe

Producătorii români de medicamente generice avertizează marţi că, fără intervenţii "urgente", pacienţii ar putea rămâne fără acces la tratamente esenţiale sau s-ar putea confrunta cu costuri mai mari pentru acestea, potrivit Agerpres. Românii ar putea pierde accesul la medicamente esenţiale precum Paracetamolul şi Metforminul, un tratament accesibil pentru diabet, conform aceleiaşi surse.

Directiva UE privind tratarea apelor reziduale urbane este considerată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) drept "ultima lovitură" pentru producătorii de medicamente generice şi, implicit, pentru pacienţi, din cauza noilor taxe pe care le impune.

"Cel mai probabil, această măsură va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice cu capital integral românesc şi ar putea duce la suspendarea unor linii de producţie, punând în pericol aprovizionarea cu medicamente generice şi ameninţând accesul la tratamente critice. Spre exemplu, Paracetamolul şi Metforminul, un medicament oral folosit frecvent în tratamentul diabetului de tip 2, ar putea deveni indisponibile. Practic, directiva introduce taxe noi pentru producători, iar aceştia nu pot compensa aceste costuri prin creşterea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii,” precizează comunicatul.

700 de medicamente, în pericol

Conform APMGR, în cazul Paracetamolului, un medicament fără preţ reglementat, directiva va genera o creştere de 45% a preţului, care va fi suportată integral de pacienţi.

În cazul Metforminului, însă, „preţul ar trebui să crească cu 48%,” dar fiind un medicament cu preţ controlat de stat, riscă să fie retras de pe piaţă, nemaifiind rentabil.

„Aceeaşi situaţie afectează peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până la 10 lei. În România, preţurile medicamentelor sunt stabilite printr-un sistem de referinţă, care se bazează pe cel mai mic preţ dintr-un grup de 12 ţări din UE. Acest sistem creează mari dificultăţi pentru medicamentele cu preţuri mici,” avertizează APMGR.

Afla mai multe despresanatatescumpirimedicamente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt