Peste 200 de descinderi au avut loc în Maramureş, într-un dosar în care sunt vizaţi mai mulţi funcţionari. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi obţinut două milioane de euro din cazarea unor refugiaţi fictivi. Legea sub pălăria căreia s-a întâmplat furtul se va schimba curând, iar banii nu vor mai merge la proprietari ci direct la refugiaţi.
Nici nu s-a luminat de ziuă şi poliţiştii din 8 judeţe au percheziţionat peste 200 de locuinţe. Este vorba despre un dosar penal în care sunt investigate infracţiuni de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul este unul uriaş. Mai mulţi funcţionari ar fi pus mâna pe bani prin intermediul programului 50/20, de facilitare a cazării refugiaţilor ucraineni. Banii erau primiţi de proprietari în baza unor semnături pe propria răspundere din partea ucrainenilor. Este una dintre cele mai importante modificări pe care statul le face la program. În noul proiect de lege banii îi vor primi direct refugiaţii. Ajutorul dat ucrainenilor a produs efecte nocive pe piaţa imobiliară.
Până acum fiecare proprietar primea câte 50 de lei pe zi pentru chirie şi câte 20 de lei pe zi de mâncare pentru fiecare refugiat cazat în apartamentul său. Pentru o familie de 4 ucraineni, proprietarii primeau 8.400 de lei lunar. Noul proiect limitează suma la 2.000 de lei de familie, indiferent de numărul membrilor acesteia. În plus, ajutorul statului român va fi condiţionat de găsirea unui loc de muncă.
Deocamdată, statisticile arată că doar aproximativ 5.000 de refugiaţi şi au găsit slujbe în România, în vreme ce peste 70.000 au apelat la programul 50/20. Anul trecut, statul român a cheltuit peste 100 milioane de euro din fonduri publice pentru programul de cazare al refugiaţilor ucraineni.