Atena, ameninţată din nou de flăcări

Atena, ameninţată din nou de flăcări

Noi incendii de vegetaţie cuprind Grecia. La mai puţin de o săptămână după ce situaţia a fost stabilizată, un nou focar a luat amploare a fost semnalat în apropiere de Atena. Sub meninţarea flăcărilor se află şi sudul Franţei. Un incendiu puternic a izbucnit pe Coasta de Azur, la câteva zeci de kilometri de Saint Tropez.

Două incendii majore de vegetaţie au izbucnit la sud-est şi nord-vest de capitala elenă. Zeci de case au fost arse, iar 11 sate au fost evacuate. Sute de pompieri au fost din nou mobilizaţi, la numai câteva zile după ce părea lupta cu flăcările a fost câştigată.

Incendii de vegetaţie de proporţii au cuprins si riviera franceză. Peste 700 de pompieri, alături de 9 avioane şi 3
elicoptere se luptă să ţină sub control focarul din apropierea localităţii Gonfaron. Imaginile surprinse de salvatorii aflaţi în misiune sunt cutremurătoare. Cerul are o culoare roşu incadenscent.

Suprafeţe întinse au fost pârjolite şi mii de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor. Numeroase drumuri din zonă au fost închise de autorităţi.

Cele mai ample incendii au loc în Siberia. Doar faptul că zona este slab populată face ca fenomenul să nu se
transforme într-o uriaşă catastrofă umanitară. Flăcările ard pe 5 milioane de hectare de teren, echivalentul a o treime din suprafaţa agricolă a României. Potrivit experţilor NASA, este pentru prima dată în istorie când un incendiu se întinde până la Polul Nord.

Opt mii de pompieri şi voluntari ruşi luptă pentru a împiedica flăcările să se extindă către zonele populate. Misiunea le este, însă, mult îngreunată de vegetaţia extrem de uscată şi de vântul puternic

Măsurătorile privind calitatea aerului din regiunea Iakuţia au indicat niveluri ridicate de dioxid de carbon. Aşa că localnicii sunt sfătuiţi să stea în case şi să poarte măşti în spaţiile deschise

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt