Atac strategic la Kursk: armata ucraineană distruge un al treilea pod, ultimul viaduct funcţional

Atac strategic la Kursk: armata ucraineană distruge un al treilea pod, ultimul viaduct funcţional

Ofensiva ucrainenilor din regiunea Kursk a intrat în a 13-a zi. Armata lui Zelenski a avariat un al treilea pod peste râul Seim, ultimul viaduct funcţional. Totodată, pentru prima dată de la începutul ofensivei, Zelenski a vorbit despre planurile sale în regiunea rusă – vrea să creeze o zonă tampon. În acelaşi timp, autorităţile locale ruse declară stare de urgenţă într-un oraş din sud-vestul Rusiei.

Au trecut două săptămâni de când trupele ucrainene au străpuns graniţa de vest a Rusiei şi au pus armata lui Putin în dificultate. Ucrainenii au distrus deja trei poduri rutiere peste râul Seim. Ultimul a fost bombardat luni dimineaţă.  Totul cu scopul de a tăia aprovizionarea trupelor ruse din regiune şi de a-i izola pe militarii ruşi. Ucrainenii susţin că au cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriul Rusiei. În acelaşi timp, preşedintele Volodimir Zelenski a reiterat că obiectul Kievului în Kursk este formarea unei zone-tampon, pentru a proteja localităţile ucrainene de graniţă de bombardamentele ruseşti.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: Primele linii – în primul rând, Toretsk şi Pokrovsk. Într-o singură zi au avut loc zeci de atacuri, dar formaţiunile noastre, brigăzile noastre, fac totul pentru a menţine poziţiile. Mulţumesc tuturor celor care fac acest lucru posibil. Astăzi, am obţinut rezultate bune şi atât de necesare, am distrus echipamente ruseşti de lângă Toretsk.

Luni dimineaţă, autorităţile locale ruse au declarat stare de urgenţă în oraşul Proletarsk, din sud-vestul Rusiei. Totul a început duminică după un atac cu drone al ucrainenilor, care a provocat un incendiu masiv la un depozit de carburant. Autorităţile ruse au anunţat că flăcările au continuat să ardă şi luni dimineaţă, iar cel puţin 18 pompieri au fost răniţi.

Până în acest moment, 200.000 de civili ruşi din regiunile Kursk şi Belgorod au fost fost evacuaţi de către autorităţile locale. Între timp, militarii ucraineni împart ajutoare localnicilor care nu şi-au părăsit casele.

Între timp, în contextul ofensivei militare ucrainene fără precedent pe teritoriul rus, Vladimir Putin vizitează Azerbaidjanul. Liderul de la Kremlin a ajuns duminică seara la Baku.

Potrivit Wall Street Journal, Moscova ar fi transferat deja cam 5.000 de soldaţi din Ucraina în regiune Kursk, dar ar avea nevoie de 4 ori mai mulţi pentru a ţine piept ofensivei Kievului.

 

Afla mai multe despreatackurskpoducraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt