Arta costumelor tradiţionale din România şi Japonia

Arta costumelor tradiţionale din România şi Japonia
foto: facebook.com/muzeul textilelor

Deşi pare de necrezut, există asemănări între cultura românească şi cea japoneză, iar costumele populare vorbesc de la sine. Ele pot fi descoperite la Muzeul Textilelor din Băiţa. Aici există o expoziţie care scoate în evidenţă complexitatea materialelor şi tehnologiile folosite pentru crearea veşmintelor celor două culturi.

Nu în multe muzee ale lumii pot fi admirate costume populare din culturi ale unor ţări aflate la mii de kilometri distanţă. În judeţul Hunedoara există acum o astfel de colecţie, care îmbină ţinute tradiţionale de sărbătoare, dar şi de lucru, din România şi Japonia.

Florica Zaharia a petrecut peste 30 de ani la Muzeul Metropolitan de Artă din New York. S-a întors la Băiţa cu o donaţie de peste 2.000 de obiecte tradionale româneşti, care, spune ea, au o valoare extraordinară. Alături de prietena sa Midori Sato, a creat această expoziţie inedită şi a găsit o modalitate de a arăta cât de apropiate sunt cele două culturi. La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi zeci de oameni.

Se aşteaptă ca expoziţia costumelor tradiţionale, care se va încheia pe 1 noiembrie, să crească şi mai mult fluxul de vizitatori care deja este unul impresionant. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt