Arabia Saudită încă ia în considerare o invitaţie de a deveni membră a grupului ţărilor BRICS, după ce a fost invitată să se alăture acestuia anul trecut, au declarat două surse care au informaţii directe despre acest subiect, pentru Reuters.
În august, grupul a invitat Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iran, Argentina şi Etiopia să se alăture începând cu 1 ianuarie, deşi Argentina a semnalat în noiembrie că nu va accepta invitaţia, scrie News.ro.
Cele două surse au spus că 1 ianuarie nu a fost un termen limită pentru o decizie, una adăugând că aderarea la bloc are avantaje puternice, deoarece membrii China şi India sunt cei mai mari parteneri comerciali ai regatului.
”Arabia Saudită evaluează beneficiile şi apoi va lua o decizie, are loc un proces”, a spus una dintre surse.
Extinderea grupului ar aduce un plus economic BRICS, ai căror membri actuali sunt China, Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud.
Ar putea, de asemenea, să-şi amplifice ambiţia declarată de a deveni un campion al Sudului Global.
Faisal Alibrahim, ministrul Economiei al Arabiei Saudite, a confirmat ulterior că regatul se află încă într-un proces de luare a deciziilor privind aderarea la bloc.
”Regatul face parte din multe platforme multilaterale şi instituţii multilaterale şi ori de câte ori regatul este invitat într-una dintre ele, trece printr-un proces care este un proces în mai multe etape şi la sfârşitul acestuia se ia o decizie. În acest moment suntem într-un proces similar şi voi comenta la sfârşitul acestuia”, a spus el pentru Reuters, într-un interviu.
Riadul îşi cântăreşte opţiunile pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde între SUA, China şi Rusia, iar apropierea regatului de Beijing au provocat îngrijorare la Washington.
În ciuda legăturilor sale puternice cu SUA, Arabia Saudită şi-a urmat din ce în ce mai mult propriul drum, din îngrijorarea că Washingtonul este mai puţin angajat faţă de securitatea Golfului decât în trecut.
”Deşi aderarea oficială la grup este avantajoasă pentru economia Regatului, acesta trebuie să ia în considerare cu atenţie implicaţiile politice pe care le poate avea asupra relaţiilor sale cu alte puteri majore. Regatul îşi propune să menţină o distanţă egală faţă de toate puterile majore şi, în prezent, nu doreşte să trimită niciun semnal care ar putea fi interpretat greşit de vreo parte”, a declarat Hesham Alghannam, directorul general al Centrului de Cercetare în Securitate de la Universitatea Naif Arabă pentru Ştiinţe de Securitate.
Marţi, ministrul Comerţului al Arabiei Saudite a declarat că Arabia Saudită nu s-a alăturat BRIC într-un panel de la Forumul Economic Mondial de la Davos, fără a detalia.
În urma declaraţiei ministrului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că integrarea Arabiei Saudite în blocul BRIC este o activitate foarte importantă care continuă.
Televiziunea de stat saudită a relatat la începutul acestei luni că regatul s-a alăturat blocului, pentru a elimina ulterior informaţia din conturile sale de socializare.
Un membru al Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), Emiratele Arabe Unite, a declarat că a acceptat invitaţia şi s-a alăturat blocului, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Decizia sa s-a bazat pe considerente economice şi nu politice, a declarat joi ministrul Economiei Abdulla bin Touq al Marri.
”Nu trăim într-un război rece... aderarea la BRIC nu este dintr-o poziţie politică, ci dintr-o poziţie economică. Da, polarizarea s-a întâmplat, este fără precedent din anii 1980, dar aderarea BRIC-urilor este mai mult o agendă sud-sud... Emiratele Arabe Unite vor implica întotdeauna Occidentul”, a spus Marri într-o sesiune la Davos.