În ciuda crizei, angajaţii de la stat încasează în continuare o mulţime de sporuri consistente. Cu ajutorul lor, unii ajung să câştige chiar şi un plus de 30% la salariu. Multe dintre aceste sporuri nu se justifică, spun specialiştii în economie, ba chiar sunt de-a dreptul... atipice. Spre exemplu, angajaţii ANRE cer un spor de 300 de lei de Ziua Bărbatului.
Sporurile acordate funcţionarilor sunt deja înrădăcinate în sistemul public. De-a lungul anilor, pentru ca angajaţii să câştige suplimentar, instituţiile de stat au creat şi continuă să creeze diverse sporuri. Prin ele, bugetarii pot ajunge la venituri chiar şi cu 30% mai mari.
Guvernul e instituţia cu cele mai numeroase astfel de bonusuri salariale.
Sunt aproape 90 de mii de angajaţi din aproape toate ministerele care încasează lunar spor pentru condiţii vătămătoare sau periculoase de muncă. Acest lucru se întâmplă chiar şi la ministere precum cel al Familiei sau cel al Culturii. Plusuri la salariu primesc şi cei care au un titlu de doctor sau cei care gestionează fonduri europene. În total, la stat sunt acordate 50 de tipuri de sporuri.
De-a lungul timpului, în anumite instituţii au apărut diverse sporuri cel puţin neobişnuite. Angajaţii DSP Bacău primeau anul trecut un bonus pentru... „degete obosite”, din cauză că tastează la calculator. O parte din funcţionarii subordonaţi Consiliului Judeţean Neamţ primesc şi un spor pentru hemoroizi.
Cei de la Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei vor acum, pe lângă o majorare salarială, şi diverse sporuri. Unul de 300 de lei, acordat de Ziua Bărbatului şi unul pentru cei care au certificat de acces la informaţii clasificate. Deşi cerinţele angajaţilor ANRE li se par atipice, sindicalistii spun că restul sporurilor de la stat sunt justificate.
Noua lege a salarizării pe care o pregăteşte Ministerul Muncii ar putea prevede ca sporurile funcţionarilor publici să nu depăşească 20% din salariul de bază.