ANALIZĂ France Press. Care este situaţia pământurilor rare din Ucraina cerute de Trump

ANALIZĂ France Press. Care este situaţia pământurilor rare din Ucraina cerute de Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că ţara sa este pregătită să primească 'investiţii de la companiile americane' pentru exploatarea pământurile sale rare, metale extrem de utilizate în industria electronică, la care preşedintele american Donald Trump pare să fi cerut acces în schimbul ajutorului SUA, a relatat France Presse, preluat de Agerpres, care prezintă unele date despre rezervele miniere globale ale Ucrainei, dintre care unele sunt situate în regiuni aflate sub controlul Moscovei.

Potrivit Institutului de studii geologice din SUA (United States Geological Survey, USGS), Statele Unite depind de importuri pentru anumite minerale.

China este principalul producător de astfel de minerale, inclusiv de pământuri rare.

Ucraina declară că deţine pământuri rare strategice, cum ar fi beriliul, în şase zone, dar în cantităţi limitate.

Comisia Europeană a descris Ucraina drept o 'sursă potenţială de peste 20 de materii prime cruciale'.

Ediţia ucraineană a Forbes estimase în aprilie 2023 că resursele minerale ale Ucrainei se ridică la 111 miliarde de tone, cu o valoare de 14.800 miliarde de dolari, în principal cărbune şi minereu de fier.

Dar peste 70% din aceste resurse se află în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), parţial controlate de Rusia, şi în regiunea Dnipropetrovsk (centru), de care forţele Moscovei se apropie.

Publicaţia Washington Post estimase în august 2022 rezervele de minerale ale Ucraina la 26.000 miliarde de dolari, dintre care aproape jumătate în zone aflate acum sub controlul Rusiei.

Cererea de litiu, esenţial pentru fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice, este în creştere.

Potrivit Forbes Ukraine, în 2023, Ucraina dispunea de 33 milioane de tone de litiu, în valoare de 38 miliarde de dolari.

În prezent, trupele ruse avansează în direcţia unui mare zăcământ de litiu în regiunea Doneţk, după ce au preluat controlul asupra unui alt zăcământ de litiu la Kruta Balka, în regiunea Zaporojie (sud).

Într-o prezentare a investiţiilor din 2022, Ucraina se declarase printre primele zece ţări din lume în ceea ce priveşte rezervele dovedite de titan, reprezentând 7% din producţia globală.

În 2023, SUA au importat peste 95% din titanul ucrainean, conform USGS. Titanul este folosit în industria aerospaţială şi electronică.

De asemenea, guvernul ucrainean a declarat că ţara este printre primele cinci state din lume în ceea ce priveşte rezervele de grafit, cu aproximativ 19 milioane de tone de acest mineral preţios.

Înainte de invazia Rusiei în 2022, producţia de grafit în Ucraina era de aproximativ 10.000 de tone pe an, potrivit USGS, dar a scăzut cu 95% în 2023 din cauza conflictului.

În 2023, toate importurile SUA de grafit proveneau din Ucraina, acest mineral având diverse utilizări industriale, fiind folosit inclusiv la fabricarea bateriilor.

În 2022, Ucraina s-a clasat pe locul 10 în lume la producţia de fier, conform World Mining Data.

Înainte de invazia rusă, Ucraina era al cincilea mare exportator de minereu de fier din lume, cu 6,8 miliarde de dolari în 2021, potrivit Kyiv Post.

Ucraina dispune de asemenea de rezerve substanţiale de alte elemente căutate, în special uraniu, mangan, mercur şi galiu, un metal utilizat în industria electronică.

Afla mai multe desprepamanturirareucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt