Cresc amenzile pentru cei care aruncă gunoaiele oriunde le vine la îndemnână. O pungă ,,scăpată" pe geamul maşinii sau un muc de ţigară pot costa chiar şi 70 de mii de lei. Şi primarii trebuie sa fie ceva mai atenţi. Un prim pas ar fi asigurarea colectării separate a gunoiului, măcar pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă.
Mafia gunoaielor din România s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. În jurul Capitalei este plin de gropi ilegale. Cea mai mare este la Glina. În urma reclamaţiilor venite de la oameni, prima a fost închisă. Imediat după, vis a vis s-a deschis alta. Activiştii de mediu spun că oamenii sunt cei care încurajează acest fenomen şi că, tocmai din acest motiv, autorităţilor le este greu să ia măsuri.
Noua lege care fost promulgată de Preşedintele Iohannis prevede ca primăriile din toată ţara să asigure colectarea separată măcar pentru hârtie, sticlă, metal şi plastic. Tot autorităţile locale sunt acum obligate să stabilească dacă această gestionare a deşeurilor se va face în cadrul unui singur contract pentru toate tipurile de materiale sau vor fi contracte separate. Însă, aici se pare că apare cea mai mare problemă.
Ultimele date arată că în România ar funcţioan 44 de gropi de gunoi ilegale. Acolo zilnic sunt aruncate şi incendiate mii de tone de deşeuri periculoase.