Cea mai mare companie producătoare de energie electrică din România, Hidroelectrica, va plăti şi mai scump anul acesta pentru întârzierea emiterii facturilor.
Mii de români se plâng de facturi cu valori umflate, emise cu întarzieri de luni bune, plus lipsa răspunsului din partea companiei. Aceasta promite însă că anul acesta va lua măsuri. Va lansa aplicaţia pe mobil până pe 30 iunie şi va mări numărul centrelor de relaţii cu clientii.
În 2023 ANRE a sancţionat dur Hidroelectrica din cauză că are facturi cu foarte multă întârziere. Doar în martie i s-a dat o amendă de 400.000 de lei. Compania se aşteaptă la majorarea de 2,6 ori anul acesta, faţă de 2023, a sumei totale pe care o va plăti sub formă de majorări şi penalităţi. Având în vedere că emiterea nu se face la timp, reprezentanţii furnizorului sunt obligaţi să le ofere românilor posibilitatea de a plăti în rate.
“În februarie, în principiu, estimăm că se intră în normalitate cu toţi clienţii, sperând să nu mai fie şi alte modificări legislative”, spun reprezentanţii companiei.
Probleme sunt şi cu lipsa centrelor de relaţii cu clienţii. Compania menţionează ca obiectiv pentru 2024 ″recrutarea de personal specializat pentru etapa de scalare a portofoliului de furnizare, având în vedere că raportul dintre cele două canale principale generatoare de venituri pentru Hidroelectrica, respectiv vânzare în piaţa angro vs. vânzare în retail trebuie menţinut la un nivel balansat″, mai precizează aceştia.
În primele 9 luni ale anului 2023, portofoliul de clienţi de furnizare al Hidroelectrica s-a dublat, numărul locurilor de consum alimentate ajungând la peste 565.000. Valul de clienţi noi a scăzut spre finalul anului cu 20%, de la circa 10.000 contracte pe zi la aproximativ 8.000 de contracte pe zi.
Hidroelectrica era, la nivelul lunii noiembrie 2023, cel mai mare furnizor de energie din România pe segmentul concurenţial, cu cotă de piaţă de 15,68%, şi al doilea per total (după Electrica Furnizare), cu 13,14%, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
(Elena Andrei)