Alina Gorghiu: Victimele infracţiunilor nu sunt singure. A fost aprobată prima compensaţie financiară pentru victima unei agresiuni sexuale

Alina Gorghiu: Victimele infracţiunilor nu sunt singure. A fost aprobată prima compensaţie financiară pentru victima unei agresiuni sexuale

Alina Gorghiu anunţă aprobarea primului voucher pentru victima unei agresiuni sexuale, destinat acoperirii unor nevoi urgente - hrană, medicamente, cazare.

„Victimele infracţiunilor nu sunt singure şi trebuie să ştie asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoţionată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracţiuni sexuale! Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol şi corupere sexuală a minorilor. Instanţa i-a acordat un avans din compensaţia financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente", anunţă ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Aceasta afirmă că este un lucru bun că victimele încep să apeleze la acest mecanism care a devenit funcţional în urma unei iniţiative liberale.

Suma maximă a unui voucher este de 18.500 lei, cinci salarii minime brute.

Pot beneficia de această compensaţie victimele tentativelor de omor, vătămare corporală, viol, act sexual cu un minor şi victimele traficului de persoane, ale unor infracţiuni de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă, persoane care nu îşi pot acoperi singure nevoile de bază - masă, medicamente, cazare, transport etc.

Aceste persoane trebuie să depună o cerere la poliţie sau tribunal. Comisia de la nivelul instanţei stabileşte valoarea voucherului. Bugetul este asigurat prin mecanismul de prevenire a criminalităţii, iniţiativă tot a Ministerului Justiţiei. 

Alina Gorghiu explică faptul că acest mecanism de sprijin acordat victimelor transformă în realitate conceptul de reutilizare socială a sumelor confiscate de la infractori. Astfel, produsul unor fapte antisociale odată confiscat este pus la treabă în sprijinul celor care au suferit de pe urma fenomenului infracţional şi în scopul prevenirii săvârşirii unor alte asemenea fapte.

Afla mai multe despregorghiucompensatieagresiuni
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt