Adina Vălean îl contrazice pe Ciolacu: România nu are cum să primească un portofoliu important în zona financiară pentru că nu este în zona euro

Adina Vălean îl contrazice pe Ciolacu: România nu are cum să primească un portofoliu important în zona financiară pentru că nu este în zona euro

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, susţine că România nu poate primi un portofoliu din zona financiară în viitoarea Comisiei Europeană, aşa cum a anunţat premierul Marcel Ciolacu, pentru că nu facem parte din zona euro.

Adina Vălean, comisar european, a fost întrebată de news.ro ce portofoliu ar trebui să negocieze România în viitoarea Comisie Europeană.

”E puţin târziu, trebuie să vă spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii. Şi atunci, în momentul în care participi la discuţia despre portofolii, îţi poţi face o idee despre ce ţi s-ar potrivi mai bine şi ţi-ai dori. Dacă ai competenţe într-o anumită direcţie, soliciţi un portofoliu în direcţia respectivă. Trebuie să te diferenţiezi faţă de restul ţărilor UE prin ceva ce ştii tu mai bine.

De exemplu, România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliul de influenţă  în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”, a explicat Adina Vălean.

Cât despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puţin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă şi zona economică. Agricultura, la fel”. 

Afla mai multe despreadina valeanportofoliuue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt