Ivan Patzaichin a devenit campion aşa cum şi-a dorit. A cucerit şapte medalii olimipice, patru de aur şi trei de argint şi are 22 de medalii la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale, dintre care opt sunt de aur. Ştia exact ce îşi doreşte şi lupta pentru visul său în orice condiţii. A vâslit cu pagaia ruptă la Munchen, iar la Belgrad a câştigat aurul mondial cu barca spartă. Adversarii tremurau când Patzaichin se aşeza lângă ei la linia de start, spre amuzamentul său. Era sigur în orice moment că poate şi că va câştiga. Uimea pe toată lumea cu strategia lui şi spunea că dacă s-ar întoarce în timp ar face acelaşi lucru.
A fost un erou al României şi un erou al canotajului la nivel mondial. Ivan Patzaichin a ştiut că în momentul în care va părăsi micuţul său sătuc din Delta Dunării, Mila 23, va deveni o legendă. Şi a devenit. La 18 ani era deja campion olimpic. Lua aurul la Jocurile Olimpice de la Mexico. Şi nu s-a oprit. A cucerit alte trei medalii de aur olimpice în 1972, 1980 şi 1984 şi alte trei de argint.
Pe lângă strategie, avea voinţă. O voinţă de fier. Îşi dorea să câştige, ştia că va câştiga, iar medalia de bronz era o ruşine pentru el. Şi cel mai important, vâslea în orice condiţii. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, la puţin timp după start, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia. Regulamentul spunea că dacă în primii 25 de metri se întâmplă acest lucru, cursa era oprită. Arbitri nu au observat, iar Patzaichin a dus cursa la bun sfârşit astfel. A fost descalificat, însă în urma unei contestaţii, obţine calificarea în finală. Câştigă şi ia aurul.
Ivan Patzaichin recunoaşte că de multe ori a pornit cu stângul, însă a ştiut tot timpul să întoarcă totul în favoarea sa. În 1981, la Campionatul Mondial de la Belgrad a câştigat o cursă de 10 mii de metri cu barca spartă, după ce, din cauza unei busculade, barca Rusiei a intrat în ei chiar la start.
Ivan Patzaichin stârnea teamă atunci când se aşeza la linia de start. Toţi ştiau că poate câştiga cursele în orice condiţii. Aşa că atunci când îl vedeau, începeau să tremure.
Râdea şi se concentra să cucerească aurul. Era atât de sigur pe el încât nimic nu părea imposibil. A cucerit 22 de medalii la 11 Campionate Mondiale dintre care 8 de aur. Are chiar şi un titlu de Campion European. A iubit canotajul enorm şi spunea că dacă ar fi să se întoarcă în timp, ar face fix acelaşi lucru.
Recunoaşte că a muncit enorm pentru fiecare cursă, pentru fiecare medalie. Norocul nu este suficient, dacă nu există muncă, spunea Ivan Patzaichin.
În 1984 renunţă la cariera de sportiv şi o îmbrăţişează pe cea de antrenor. Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale şi europene.
Cu modestia lui i-a câştigat pe toţi! De la sportivi la oameni simpli.
Forul Internaţional de caiac kanoe l-a numit Sportivul Secolului 20. Ivan Patzaichin are însă o mulţime de distincţi.
În 2019 a fost decorat cu… Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie ofertă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. A primit ultimul aur cu lacrimi în ochi.