24 iunie – Sânzienele sau Drăgaica şi Ziua Iei. Obiceiuri şi tradiţii populare

24 iunie – Sânzienele sau Drăgaica şi Ziua Iei. Obiceiuri şi tradiţii populare

La 24 iunie românii sărbătoresc, conform calendarului popular, Sânzienele sau Drăgaica, asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi prilejuite, în acelaşi timp, de solstiţiul de vară, ziua cea mai lungă a anului. Tot pe 24 iunie se serbează Ziua Universală a Iei.

''Sărbătoare a începutului verii agricole, fapt pentru care mai este numită şi Cap de vară, aceasta este încărcată de simboluri şi marcată de nenumărate ritualuri menite să aducă sănătate, noroc şi fertilitate; ca orice prag de trecere, încărcătura magică este ambivalentă, lucru pentru care anumite ritualuri sunt menite să alunge spiritele rele, acum când cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund.Tot acum, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, adăugându-se în acest fel o mare încărcătură religioasă'', scrie site-ul Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti (https://muzeul-satului.ro/).

Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Conform credinţei populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, personaje mitice nocturne, apar în cete, de obicei în număr impar, cântă şi dansează pe câmpuri, această sărbătoare fiind a Soarelui, a poftei de viaţă, a dragostei şi a fertilităţii.

În mitologia românească, Sânzienele sunt cunoscute şi sub alte denumiri, precum: Dânse, Vâlve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vântoase, Zâne, Domniţe, Măiastre, Împărătesele Văzduhului şi încă multe altele, în funcţie de regiune. Considerate a fi nişte femei frumoase, Sânzienele înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, împart rod holdelor şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, apără semănăturile de grindină şi de vijelii. Ele sunt zâne bune, dar, atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni şi forţe distructive.

Potrivit tradiţiei, această zi este una sfântă şi se cere respectată, nimeni nu trebuie să lucreze când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Acum se ţin bâlciuri şi iarmaroace, prilej pentru flăcăi şi fete de a se cunoaşte.

În ziua de 24 iunie 2024, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti găzduieşte, la sediul instituţiei din Şos. Kiseleff nr. 28-30, evenimentul ''Sânzienele la Muzeul Satului''. Cu acest prilej, întreaga zi vizitatorii sunt aşteptaţi la târg cu ii şi cămăşi tradiţionale, iar în intervalul 11.00-13.00 vizitatorii pot participa la ateliere de împletit coroniţe din flori de câmp, potrivit site-ului muzeului, citat de Agerpres.

 

Afla mai multe despresanzienedragaicatraditii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt