23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat lumea. Ce mesaje au transmis Ciucă şi Ciolacu astăzi

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat lumea. Ce mesaje au transmis Ciucă şi Ciolacu astăzi

New York-ul şi întrega omenire nu va uita vreodată ora 8.46 a zilei de 11 septembrie 2001. Atunci au avut loc teribilele atentatele teroriste de la World Trade Center, din New York, soldate cu 2.996 de morţi şi 6.000 de răniţi. 

Acum 23 de ani, la ora 8.46, primul avion deturnat de teroriştii Al-Qaeda a intrat în World Trade Center. La ora 9.03, întrega planetă a privit, în transmisiune directă, cum al doilea avion deturnat a lovit turnul sudic al uriaşului centru de afaceri. Turnurile gemene ale World Trade Center din New York, au fost lovite, la un interval de câteva minute, de două dintre avioanele deturnate de către terorişti. Pe ecranele televiziunilor, totul părea un film de ficţiune. Din păcate, era o teribilă realitate, o tragedie uriaşă.

Alte două avioane s-au mai prăbuşit, în decurs de o oră şi jumătate, la Pentagon şi aproape de Pittsburgh. Turnurile gemene de la World Trade Center s-au prăbuşit în decurs de doar câteva zeci de minute. Cele mai mari atentate din istorie, soldate cu 2.996 morţi şi peste 6.000 de răniţi. America, NATO şi lumea au reacţionat rapid. New York-ul era lovit în inima sa, însă nu învins.

„Ne confruntăm cu o tragedie naţională. Două avioane au lovit în turnurile World Trade Center, în ceea ce pare a fi un atac terorist la adresa ţării noastre. Vă rog fiţi alături de mine pentru un moment de reculegere. Dumnezeu să binecuvânteze victimele, familiile lor şi America!”, a spus preşedintele George W.Bush după atentate.

Mesajul lui Nicolae Ciucă

”Comemorăm 23 de ani de la atentatul din 11 septembrie 2001, care a schimbat cursul istoriei şi a schimbat perspectiva omenirii asupra terorismului: un cumplit flagel care poate lovi oriunde, chiar şi în inima economică a celei mai puternice ţări. Naţiunea americană a mers mai departe, în timp, plângându-şi victimele şi luând măsuri pentru ca un asemenea eveniment să nu se mai întâmple.

Cinstim memoria celor care şi-au pierdut viaţa în acea tragică zi şi suntem cu inima alături de familiile acestora şi de supravieţuitori. România a fost şi rămâne solidară cu partenerul strategic american, la fel ca întreaga lume democratică. Solidaritatea şi unitatea în faţa terorii - indiferent de unde este ea răspândită - reprezintă calea către o lume mai sigură”, a scris, miercuri, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Mesajul lui Marcel Ciolacu

”Au trecut 23 de ani de când omenirea era martora unui act terifiant fără precedent, atentatul din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene din New York, soldat cu mii de morţi şi răniţi. Oameni nevinovaţi au devenit atunci victimele unor adepţi fanatici ai violenţei şi ai terorii, iar durerea lăsată în urmă celor care i-au pierdut pe cei dragi în acel act terorist este şi azi la fel de puternică. Rămânem solidari cu poporul american, prieten şi partener strategic. Ne inspiră curajul naţiunii americane în lupta împotriva terorismului, care, alături de rezilienţa sa istorică, izvorăşte din coeziunea în jurul valorilor lumii libere”, a transmis, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

(Elena Andrei)

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt