23 august este una dintre cele mai controversate date din calendarul nostru istoric. Pentru unii este ziua în care Regele Mihai a scos România dintr-o alianţă nefericită. Pentru alţii e data la care România a trădat o alianţă din care făcea parte, iar pentru alţi români este pur şi simplu fosta zi naţională a României comunizate. Vă propun să vedeti ce ştim şi mai ales ce nu ştim despre ziua de 23 august 1944.
România intrase în alianţă cu Germania nazistă în iunie 1941 şi începuse o campanie dramatică împotriva Uniunii
Sovietice. Însă din vara anului 1943, Armata Roşie a lui Stalin se afla pe contraatac . Pe 5 august 1944 a avut loc
ultima întâlnire dintre Ion Antonescu şi Adolf Hitler. Pentru cei doi în acel moment, coşmarul se numea Uniunea Sovietică. Pe 23 august 1944, sovieticii au pornit un atac masiv pe linia Chişinău-Iaşi. În acest context mareşalul s-a întors de pe frontul din Moldova pe 22 august, iar pe 23 a cerut o audienţă la Regele Mihai.
Arestarea sa a fost o surpriză enormă pentru Ion Antonescu. Nu se aştepa la aşa ceva din partea unui rege pe care încă îl considera copil. Vreme de câteva ore, mareşalul a fost deţinut chiar în Palatul Regal. În noaptea de 23 spre 24 august, mareşalul a fost timis într-o locuinţă conspirativă a unui simpatizant comunist din cartierul Vatra Luminoasă, iar peste câteva zile a fost dat pe mâna sovieticilor care intraseră în Bucureşti. Pentru România începea iluzia unei libertăţi regăsite, iar pentru mareşal începea un calvar care se va sfârşi în luna iunie 1946 cu judecarea şi execuţia sa.