22 aprilie - Ziua Planetei Pământ. Care este tema propusă de ONU în acest an

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ. Care este tema propusă de ONU în acest an

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internaţională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'.

Tema este o invitaţie adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile şi de a tripla producţia globală de electricitate curată până în 2030. Cu acest prilej, toţi locuitorii planetei Pământ sunt încurajaţi să ia măsuri: să educe, să promoveze cauza şi să se mobilizeze, potrivit https://www.earthday.org/.

În 2025, când Ziua Planetei Pământ aniversează 55 de ani de la prima ediţie, sunt aşteptate să susţină evenimentul 192 de ţări şi peste un miliard de oameni de pe tot globul.

Acest lucru demonstrează modul în care mişcarea Ziua Pământului rămâne la fel de dedicată astăzi, cum era în 1970, pentru a-i aduce pe toţi împreună pentru un viitor mai bun. Puterea oamenilor simpli a fost întotdeauna în centrul Zilei Pământului şi este catalizatorul pentru schimbarea paradigmei, deoarece atunci când indivizii se unesc cu un scop comun, pot depăşi chiar şi cele mai înrădăcinate sisteme şi industrii.

Ziua Planetei Pământ a fost iniţiată în 1969, de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. În 1970, la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îşi arătau susţinerea pentru creşterea protecţiei asupra planetei noastre.

În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări şi aducând problemele de mediu pe scena mondială. Evenimentul a dat un impuls uriaş eforturilor de reciclare la nivel mondial şi a ajutat la deschiderea drumului pentru Summitul Pământului al Naţiunilor Unite din 1992, de la Rio de Janeiro.

De-a lungul deceniilor, iniţiativa a adus sute de milioane de oameni în mişcarea ecologistă, creând oportunităţi de angajament civic şi voluntariat. Ziua Planetei Pământ a implicat în 2020 peste 1 miliard de oameni, devenind importantă şi decisivă pentru acţiuni transformatoare pentru planeta noastră, potrivit https://www.earthday.org/.

În 2009, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat data de 22 aprilie - Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, prin Rezoluţia 63/278. 

Afla mai multe despreonuziua planetei
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt