Nu se mai găsesc aparate de oxigen pentru bolnavii de Covid care se tratează acasă! Oamenii caută disperaţi, însă firmele au rămas fără stocuri. Medicii spun însă că administrarea oxigenului la domiciliu este foarte periculoasă dacă nu e supravegheată şi recomandată de un doctor.
Firmele care vâns sau închiriază aparate de oxigen au stoc zero. Oamenii caută în special să le închirieze, pentru că preţul este mult mai mic. Un aparat nou costă aproximativ o mie de euro în timp ce pentru unul închiriat se plăteşte circa 100 - 150 de lei pe lună.
Disperaţi, oamenii cer ajutor pe facebook, unde găsesc persoane care în trecut şi-au luat un astfel de aparat, iar
acum îl oferă celor aflaţi în nevoie
Între timp, firmele care închiriază astfel de concentratoare îi trec pe cei care sună pe listele de aşteptare
Aparatele de oxigen ajută atât pacienţii, cât şi medicii. Bolanvii se pot trata acasă, iar spitalele nu se mai
aglomerează.
Pe de altă parte însă, concentratoarele de oxigen pot fi foarte periculoase. Ele trebuie folosite sub supravegherea unui medic, şi, întotdeauna, cu recomandarea doctorului.
Ca să mai scadă presiunea pe sistemul sanitar, e posibil ca, în curând, tratamentul care se administrează în ambulatoriile de specialitate să se găsească în farmacii. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii a trimis 2240 de flacoane de Remdesivir în 49 de spitale din ţară. Pentru că situaţia e extrem de gravă, UNIFARM a cerut deblocarea şi utilizarea, de urgenţă, a echipamentelor sanitare pe care le are în stoc. Este vorba despre 310 ventiliare normale şi 80 de ventilatoare mobile.