Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, solicită prefectului Ion Proca, ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, redeschiderea şcolilor din judeţ şi prezenţa fizică a preşcolarilor şi a elevilor de la grădiniţă până la învăţământul postliceal.
Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Borboy Csaba a explicat că ordinele care prevedeau obligativitatea ca educaţia să se desfăşoare online au expirat în luna decembrie 2020, motiv pentru care, în prezent, se revine la legislaţia anterioară, potrivit căreia consiliul de administraţie al şcolii propune un anumit scenariu, avizat de Inspectoratul Şcolar şi Direcţia de Sănătate Publică, care este apoi supus aprobării Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
În adresele trimise celor doi miniştri se arată că învăţământul online este potrivit doar în situaţii excepţionale, nefiind benefic pe termen lung, întrucât are numeroase dezavantaje, cum ar fi lipsa accesului la tehnologia IT, respectiv deficit de dispozitive şi lipsa conexiunii performante la Internet, dar şi faptul că unii profesori au abilităţi limitate în utilizarea platformelor online sau că în locuinţele mici nu există spaţii potrivite pentru învăţământul online. De asemenea, în adresă se vorbeşte şi de presiunea mare asupra elevilor, de lipsa concentrării, dar şi de interacţiunea limitată între elev şi profesori, precum şi de faptul că distanţarea socială afectează relaţiile dintre copii.
Preşedintele Consiliului Judeţean a punctat, în conferinţa de presă, că şcolile ar trebui redeschise pentru toate ciclurile de învăţământ, întrucât elevii trebuie să aibă aceeaşi şansă la educaţie şi a vorbit despre faptul că în Harghita rata de infectare este cea mai mică din ţară, motiv pentru care un astfel de demers este justificat. În plus, spune Borboly, decidenţii de la Bucureşti trebuie să cunoască realitatea din Harghita, un judeţ preponderent rural, cu relief muntos, unde semnalul la telefonia mobilă este cel mai slab din ţară şi unde este nevoie de investiţii foarte mari pentru ca situaţia să se îmbunătăţească.
Întrebat dacă vaccinarea cadrelor didactice ar ajuta în luarea unei decizii de redeschidere a şcolilor, Borboly a spus că cele două lucruri nu trebuie legate, dar că vaccinarea este oportună.
"Vaccinarea este oportună şi sper ca cât mai mulţi profesori să se vaccineze, dar nu trebuie să legăm cele două lucruri, pentru că vaccinarea este opţională, nu este impusă prin lege, dar educaţia este impusă de Constituţie, fiecare copil trebuie să aibă aceeaşi şansă, eu acolo văd problema, unde şansele copiilor diferă şi putem avea o generaţie de sacrificiu continuând aşa", a spus preşedintele CJ Harghita.
La conferinţa de presă a participat şi deputatul UDMR Hajdu Gábor, care a declarat că activitatea în şcoli poate reîncepe, potrivit legii, şi nu ar trebui să se stea în expectativă şi să se aştepte un ordin de la Bucureşti.
"Actualmente avem un singur ordin, a cărui valabilitate a fost până pe 23 decembrie, Ordinul 6.022/2020, prin care s-a prelungit educaţia online până la 23 decembrie, adică actualmente putem să reîncepem activitatea în şcoli, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Considerăm că nu trebuie să stăm în expectativă, actualmente ar trebui să pregătim şcolile pentru activitatea şcolară, ar trebui să dezinfectăm, să încălzim clădirile şi să nu aşteptăm o eventuală prelungire a educaţiei online. (...) Prima noastră sursă de informaţie este legea şi conform legii, a cărei aplicare o cerem acum, ar trebui să pregătim şcolile pentru aceste activităţi. Priorităţile noastre nu s-au schimbat din noiembrie încoace (UDMR a cerut în noiembrie redeschiderea şcolilor - n.r.), chiar dacă ne aflăm ca şi formaţiune politică la guvernare. Astfel încât, cu toate măsurile care pot fi luate, cu toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziţie - legale, administrative, parlamentare şi legale juridice, vom cere reînceperea activităţii şcolare", a declarat deputatul UDMR.
Sursa: Agerpres