Deşi iniţial părea că, paradoxal, situaţia climei ar putea să se îmbunătăţească pe fondul pandemiei de coronavirus, un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale arată că scăderea emisiilor nu a fost nici pe departe suficientă, iar criza sanitară nu a făcut decât să complice dezastrele umanitare şi să exacerbeze situaţii critice în multe părţi ale lumii, conform Bloomberg.
Raportul celor de la OMM concluzionează că schimbările climatice îi vor afecta cel mai mult pe oamenii care sunt cei mai puţin responsabili de apariţia lor. Peste 50 de milioane de oameni au fost loviţi, în ultimul an, şi de efectele dezastrului climatic, dar şi de restricţiile şi efectele negative generate de pandemie.
În Pacific, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată, ciclonul Harold, a dus la strămutarea a aproximativ 100.000 de oameni, iar răspunsul umanitar a fost încetinit considerabil de pandemie.
O lună mai târziu, ciclonul Vongfong a produs un dezastru similar în Filipine, acolo unde măsurile de distanţare fizică au limitat capacitatea de transport şi de ajutor pentru cei aproximativ 180.000 de sinistraţi.
În mai, aproape 5 milioane de oameni din India şi Bangladesh au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele ca urmarea a ciclonului Amphan, iar mai multe de jumătate dintre ei au ajuns pe drumuri.
În China, inundaţiile şi alunecările de teren au dus la evacuarea a aproximativ 2,2 milioane de oameni.