Mai multe ţări din Europa introduc noi măsuri anti-covid. În Marea Britanie, ”Planul B” propus de Boris Johnson a trecut de parlament dar, cu voturile opoziţiei. Peste 100 de membri din guvernul conservator s-au opus introducerii unor măsuri mai stricte anti-covid19. Boris Johnson s-a confruntat astfel cu cea mai mare rebeliune din partea membrilor partidului său de când deţine rolul de premier al Marii Britanii. Şi Germania, Italia şi Bulgaria au înăsprit restricţiile anti-covid.
Boris Johnson a reuşit să îşi impună noul plan de combatere a pandemiei în Regatul Unit chiar dacă foarte mulţi membri ai partidului său au votat împotriva introducerii unor noi măsuri. Mai mult, aceştia au declanşat procedura de schimbare a conducerii partidului. Asta după ce au fost dezvăluite mai multe imagini cu petrecerile organizate de Johnson anul trecut, într-o perioadă de carantină strictă în Uk. Cu ajutorul opoziţiei, legea certificatului a fost în final, adoptată.
Printre noile restricţii se numără extinderea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile închise, condiţionarea accesului în cluburi de certificatul verde şi introducerea obligativităţii vaccinării personalului din sistemul sanitar.
În Germania, ţara care îşi doreşte să introducă vaccinarea obligatorie la nivel naţional din februarie 2022, autorităţile comandat destule doze de ser pentru a susţine un asemenea efort. Germania se confruntă în prezent cu cea mai mare creştere a numărul de infectări de la începutul pandemiei. De la începutul acestei luni, nemţii nevaccinaţi nu mai au voie să intre în magazine decât în cele esenţiale cum ar fi farmaciile sau supermarketurile. Noile măsuri i-au stârnit pe cetăţeni, care au ieşit în străzi.
Şi autorităţile italiene au înăsprit restricţiile anti-covid. Guvernul a anunţat extinderea stării de urgenţă pe tot
teritoriul Italiei până pe 31 martie şi a impus noi reguli de călătorie. Toţi călătorii din UE care intră în Italia vor fi nevoiţi să prezinte şi un test negativ pe lângă certificatul verde.
Bulgaria, ţara cu cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană a impus certificatul verde pentru toţi funcţionarii publici.
În timp ce ţările europene introduc restricţii şi impun a treia doză de vaccin, ţările sărace nu şi-au vaccinat populaţia nici măcar cu o primă doză.
În contextul inegalităţii împărţirii dozelor de vaccin, veştile bune vin din Africa de Sud care lucrează acum la dezvoltarea un nou ser anti-covid.
Şi Pfizer vine cu veşti bune. Cel mai recent studiu arată că noul medicament dezvoltat de companie, Pavloxid, are o eficacitate de 90% în a preveni riscul de spitalizare şi deces.