Lider al pacienţilor români: Noi ne văităm, ei s-au obşnuit cu văitatul nostru şi acum nu mai contăm

Lider al pacienţilor români: Noi ne văităm, ei s-au obşnuit cu văitatul nostru şi acum nu mai contăm

Sănătatea românilor este decisă de către primii doi-trei oameni din partidul sau partidele aflate la guvernare, a declarat la Prima News Vasile Barbu, preşedintele Federaţiei Pacienţilor din România.

„Am discutat cu foşti miniştri ai sănătăţii. Primii doi-trei în partid decid ce se întâmplă cu sănătatea noastră. Aceasta este realitatea, chiar dacă ministul vrea să facă ceva, decid Ministerul Finanţelor, Ministerul deInterne şi premierul. Nici proiectele susţinute de Preşedinţie nu au fost acceptate. Teama lor a fost că, vezi Doamne, să nu-i îmbogăţim pe producătorii de medicamente”, a subliniat Barbu.

El a spus că sunt medicamente la care ambalajele costă de două ori mai mult decât conţinutul. „E foarte dificil să produci în România medicamente la preţ impus de Guvern. Nu vom aduce înapoi medicamentele ieftine peste noapte. Nivelul de compensare a ajuns atât de jos, încât nu mai are rost să-ţi faci programare la medicul de familie pentru reţetă”, a mai declarat Barbu.

„Taxa claw-back este principiul folosit de orice stat ca să modereze anumite lucruri din piaţă, se poate aplica şi la unele tipuri de alimente, nu doar de medicamente. Taxa claw-back în România nu are sens, încep să dispară şi reactivii pentru analize. Noi ne văităm şi ei s-au obşnuit cu văitatul nostru şi acum nu mai contăm”, a subliniat Vasile Barbu.

Medicul de urgenţă Tudor Ciuhodaru consideră că taxa de claw-back şi distrugerea lanţurilor de aprovizionare au dus la criza medicamentelor.

El s-a referit şi la criza din pandemie care, în opinia sa, a arătat cât de mari sunt decalajele între ţările membre ale Uniunii Europene.

Ciuhodaru a mai spus că trebuie strategii ţintite în sănătate, cum ar fi cea a obligativităţii prezentării la controalele pre-natale pentru a putea primi cutia minimă a nou-născtului, care conţine lucruri de strictă necesitate pentru bebeluş.

Medicul ieşean a vorbit şi despre centrele de arşi care, spune el, puteau fi construite din miliardul de euro cheltuit pe vaccinurile anti-COVID.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt