În ciuda miilor de morţi cauzate de noul coronavirus, românii nu se înghesuie să se vaccineze. La Galaţi, la maratonul imunizării au venit doar câteva sute de oameni, iar la Şezătoarea pentru vaccinare de la Ciugud - Alba, nici măcar imaginile de folclor şi tradiţii româneşti proiectate în căminele culturale nu i-au atras pe localnici. Într-o comună din Olt, însă, primarul este cel care încearcă să-i convingă pe oameni să se vaccineze şi, de multe ori, îi testează chiar el dacă-i aude tuşind sau îi vede răciţi.
Din păcate, desi judetul Braila nu este unul cu o rata de vaccinare foarte mare, startul maratonului nu a fost unul asa de bun. Medicii cred ca multi inca nu au inteles ca acum centrul de vaccinare nu mai este in afara mallului, ci in interior, dar sperau sa afle ca programul de vaccinare este pana la miezul nopţii.
Vaccinurile disponibile la acest maraton sunt Johnson si Pfizer.
În comuna Ciugud, din Alba, imunizarea populaţiei se face într-un mod inedit. Localnicii merg la căminele din sat unde sunt invitati sa se vaccineze in timp ce in sala sunt proiectate imagini de folclor şi tradiţii româneşti. Totul sub numele de … "Şezătoare pentru vaccinare".
Cu toate eforturile depuse de organizatori, putini sateni au decis sa se vaccineze. Din cei peste trei mii de localnici, cat numara comuna, mai putin de 150 s-au inscris pe listele de vaccinare.
În comuna olteană Optaşi Măgura, primarul este hotărât să ţină sub control situaţia epidemiologică şi se implică foarte mult. Încearcă şi reuşeşte, de cele mai multe ori, să-i convingă pe săteni să se testeze. Şi o face chiar el, după ce a învăţat de la medicul comunei.
Până acum, primarul a reusit sa gaseasca printre cei testati si trei persoane infectate.
In localitate sunt 1210 de oameni, iar 50 la.suta dintre ei sunt vaccinati.