Şeful diplomaţiei nipone, Yoshimasa Hayashi, a cerut joi Washingtonului să ia în calcul restricţii pentru trupele americane din arhipelagul nipon, din cauza unui focar de cazuri de COVID-19 la bazele lor şi în jurul acestora, informează AFP.
În timpul unei discuţii la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken, Yoshimasa Hayashi i-a "cerut în mod ferm să întărească măsurile pentru a evita o răspândire a contaminărilor", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe japonez.
Hayashi i-a cerut lui Blinken "să ia în calcul restrângerea deplasărilor" pentru trupele americane din Japonia, "pentru a aplana îngrijorările locuitorilor" din proximitate, din cauza degradării situaţiei sanitare de la bazele americane din ţară, potrivit aceluiaşi comunicat.
Aproape 1.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate începând cu 15 decembrie la bazele americane din Okinawa, exceptând personalul nipon, au precizat autorităţile acestui departament situat în sud-vestul extrem de al Japoniei.
În afară de militarii americani, cazurile se înmulţesc şi în rândul populaţiei civile din Okinawa: 623 de cazuri au fost înregistrate miercuri în acest departament, aproape de trei ori mai multe decât cu o zi înainte.
Guvernatorul Okinawa, Denny Tamaki, va cere guvernului nipon să autorizeze noi restricţii împotriva virusului în departament. Tamaki îi acuză pe militarii americani că sunt la originea acestui focar local de coronavirus, în special pentru că aceştia se sustrag regulilor japoneze de depistare şi de carantină pentru toate persoanele care sosesc în ţară.
Şeful diplomaţiei japoneze a îndemnat luna trecută armata americană să aplice regulile sanitare ale Japoniei.
Forţele americane din Japonia (USFJ), care au întărit între timp depistarea în rândurile lor, au precizat joi, într-un comunicat, că au înăsprit şi mai mult restricţiile lor anti-COVID-19 la nivelul ţării.
Aceste măsuri presupun obligativitatea purtării măştii în interiorul şi în afara bazelor, precum şi necesitatea prezentării unui test negativ pentru a putea ieşi de pe teritoriul bazei.
Prezenţa soldaţilor americani este prost văzută de decenii de o parte din populaţia Japoniei, mai ales în Okinawa, unde sunt concentraţi cea mai mare parte dintre ei.
Criza sanitară a devenit o altă sursă de tensiuni între Tokyo şi Washington privind forţele militare americane în Japonia. O controversă similară a mai avut loc în 2020 în Okinawa, unde în final bazele americane au fost nevoite să intre în carantină.
Până acum, Japonia a fost afectată moderat de pandemie şi de valul Omicron. Însă numărul de noi cazuri zilnice creşte în această ţară de la sfârşitul lui decembrie: circa 2.600 de cazuri au fost înregistrate miercuri, cel mai mare număr după trei luni.
Sursa: Agerpres