Dr. Popovici: O nouă mutaţie devine dominantă

Dr. Popovici: O nouă mutaţie devine dominantă

În 10 zile am putea intra pe o pantă descendentă a îmbolnvirilor. Deşi săptămâna viitoare ne aşteaptă vârful
infectărilor, cu peste 40 de mii de cazuri pe zi, acesta a putea fi finalul pandemiei, spune Ministrul Sănătăţii. Epidemiologii sunt, însă, sceptici şi nu exclud o prelungire a acestui val ca urmare a apariţiei unei sub variante a tulpinii Omicron.

Cu peste 30 de mii de cazuri noi de infecţie cu Sars-CoV-2 şi spitale tot mai pline, ministrul Sănătăţii spune că pe la mijlocul lunii februarie, ne-am putea apropia de finalul valului 5.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie spune, însă, că, după amploarea pe care o are acest val de infectări cu Omicron, ar putea urma o perioadă de acalmie şi un val mult mai puternic. Sau, o prelungire a valului cauzată de apariţia unei subvariante a celei aflate acum în transmitere comunitară.

La ora aceasta, ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultate unor studii preliminare, este prematur sa ne pronunţam, pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2. Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub-variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A2 devine dominantă în faţa variantei Omicron ne putem gândi la o prelungire a valului 5. spune vicepreşedintele Societăţii de Epidemologie, Dr. Emilian Popovici.

Aceste veşti nu sunt, însă, bune pentru România. În timp ce în Europa apar mutaţii peste mutaţii, la noi Delta încă umple secţiile de terapie intensivă.

Şi cifrele din ultimele 24 de ore ne dau fiori. Pentru a patra zi la rând am trecut de 30 de mii de cazuri, iar peste
6000 sunt doar în Bucureşti. Vorbim despre o rată de pozitivare de aproape 32% şi un grad de ocupare al
spitalelor mai mare de la zi la zi. 824 sunt internaţi în total la Terapie Intensivă. 75 de bolnavi au murit din
cauza COVID în ultimele 24 de ore. În toată ţara, un singur judeţ este în zona galbenă - Maramureş. Iar cea
mai mare rată de infectare este Cluj- 20,31 cazuri la mia de locuitori.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt