Provinciile canadiene Saskatchewan (centru) şi Québec (est) au anunţat marţi relaxarea unora dintre restricţiile sanitare, cerută de manifestanţii care ocupă de peste zece zile capitala federală Ottawa şi anumite autostrăzi, transmite AFP.
'Este timpul să ia sfârşit cerinţa de a prezenta dovada de vaccinare', a declarat prim-ministrul provinciei Saskatchewan, Scott Moe, regretând 'divizările' create în familii.
În Canada, chestiunile legate de sănătate sunt de competenţa provinciilor, care stabilesc regulile sanitare.
Începând de luni se va renunţa la ''paşaportul'' de vaccinare, obligatoriu până acum la locurile de muncă, în magazine şi spaţiile publice din provincie. 'Avantajele nu mai depăşesc costurile', a explicat Scott Moe.
De asemenea, la sfârşitul lunii va înceta obligaţia de purtare a măştii în spaţiile publice interioare.
Autorităţile provinciei Québec au anunţat la rândul lor - pentru prima oară de la instituirea de noi restricţii în decembrie în urma apariţiei variantei Omicron - un calendar de relaxare a măsurilor, după ce s-a constatat o scădere a numărului de spitalizări.
În trei săptămâni, numărul persoanelor spitalizate a coborât de la 3.400 la 2.400, a indicat premierul François Legault.
'Va trebui să învăţăm să trăim cu acest virus. Aceasta înseamnă că va trebui ca fiecare să-şi evalueze riscurile', a declarat el, lansând un apel către fiecare locuitor să-şi asume responsabilităţile.
În cursul lunii februarie, reuniunile private, interzise timp de o lună, vor fi din nou posibile, magazinele vor fi autorizate să se redeschidă la capacitate maximă, iar activităţile sportive se vor putea relua.
'Paşaportul de vaccinare va rămâne în vigoare, la fel ca masca', a prevenit totuşi ministrul sănătăţii, Christian Dubé.
Canada este zguduită de la sfârşitul lunii ianuarie de o mişcare de protest, pornită de la şoferii de camioane obligaţi să fie vaccinaţi pentru a putea trece frontiera cu Statele Unite. Contestarea s-a extins la opoziţia faţă de măsurile sanitare, foarte stricte în Canada de la începutul pandemiei.
Sursa: Agerpres