Unul din patru cupluri din România suferă de infertilitate. În trecut, adopţia rămânea cea mai bună variantă însă acum, odată cu tehnologia avansată, cuplurile se orientează spre băncile de ovocite şi de spermatozoizi. 81 la sută dintre cuplurile care au apelat la astfel de donatori au reuşit să devină, în scurt timp, părinţi. O echipă Prima Tv a intrat într-o astfel de clinică.
În pandemie a crescut cu 55 la sută numărul cuplurilor care au apelat la donatori. Acelaşi lucru l-a făcut şi Monica. Timp de şapte ani şi-a dorit să aibă un copil şi nu a reuşit. A pierdut 13 sarcini. Într-un final a recurs la….ovocite printr-o bancă de profil. Imediat după procedură a rămas însărcinată, iar acum o mai despart doar câteva zile de momentul în care va da naştere primului copil- un băiat complet sănătos.
A analizat mai multe portofolii oferite de banca de ovocite din Spania şi şi-a ales donatorul în funcţie de dorinţele pe care ea şi soţul ei le aveau.
Fertilizarea in vitro cu ajutor unui donator de spermă sau de ovocite dă greş foarte rar. Studiile arată că peste 80 la sută dintre femeile care au apelat la această variantă au rămas însărcinate. Mai mult, în ultimii doi ani a crescut numărul cuplurilor care au ales această metodă.
Medicii care le ajută pe femei să rămână însărcinate spun că se simt onoraţi că reuşesc, cu ajutorul ştiinţei, să dea viaţă.
Sunt multe cupluri care decid să îşi congeleze lichidul seminal şi ovocitele. În acest fel, practic se asigură că vor
putea să facă copii la orice vârstă. Au fost şi cazuri în care o femeie a rămas gravidă cu ajutorul ovocitelor pe care le-a îngheţat în urma cu 29 de ani.
Se întânplă des ca femeilor să le fie frică să apeleze la ovocitele donate. Trăiesc cu gândul că bebeluşul nu va
semăna deloc cu ele sau cu soţul lor.
În România donarea de lichid seminal şi de ovocite este interzisă. Însă, femeile care îşi doresc să apeleze la astfel de proceduri pot apela la băncile din Danemarca sau din Spania.