Noul val de coronavirus loveşte cu rapiditate mai multe state din lumea întreagă iar autoritităţile se văd nevoite să impună măsuri din ce în ce mai stricte. Rusia, Polonia, Bulgaria sau Marea Britanie sunt câteva din cele mai afectate ţări de valul patru al pandemiei. Situaţia nu arată bine nici în Brazilia, unde, preşedintele ţării e pe cale să fie acuzat de omucidere în masă din cauza modului în care a gestionat întreaga situaţie legată de covid.
După luni întregi în care pandemia părea că bate în retragere în Marea Britanie, noua mutaţie care a cauzat recent infectarea a 6% dintre persoanele testate pozitiv cu coronavirus, îngrijorează din ce în ce mai mulţi medici.
Deşi în acest moment se cunosc prea puţine date pentru a şti dacă noua mutaţie cunoscută ca AY.4.2, pe care alţii o numesc şi noua variantă, ”Delta plus”, cazurile crescute de infectare din ultimele zile îngrijorează medicii care cer impunerea unor restricţii mai dure în Regat. Autorităţile însă, nu consideră că restricţiile mai dure ar fi cel mai bun mod de prevenire a unui nou val şi mai puternic de infectări. Soluţia ar fi vaccinarea şi noile tratamente.
În Marea Britanie, aproximativ 67% dintre britanici sunt vaccinaţi cu primele două doze în timp ce foarte mulţi dintre ei bat pasul pe loc când vine vorba de a se imuniza cu cea de-a treia.
Dacă autorităţile britanice sunt reticente atunci când vine vorba de impunerea restricţiilor mai dure, în Austria,
certificatul verde devine obligatoriu şi la locul de muncă de la 1 noiembrie.
După ce a raportat aproape 5.000 de noi infectări într-o singură zi şi Bulgaria a impus obligativiatatea certificatului verde în restaurante, săli de cinema şi centre comerciale. Certificatul a devenit obligatoriu şi pentru personalul din spitale şi studenţi care nu vor mai putea participa la cursuri fără el.
În Rusia, după ce s-au înregistrat 34.000 de mii de noi îmbolnăviri într-o singură zi, autorităţile au sfătuit persoanele în vârstă să nu iasă din case în următoarele patru săptămâni. Preşedintele Vladimir Putin a decis şi acordarea unei săptămâni libere pentru cetăţeni pentru a preveni răpândirea virusului.
O altă ţară în care lucruile nu arată deloc bine este Brazilia, ţara care a înregistrat cele mai multe decese din lume după SUA. Peste 600.000 de oameni au murit din cauza COVID iar aparent, preşedintele Bolsonaro şi alţi oficiali
guvernamentali ar fi permis răspândirea virusului în rândul populaţiei pentru a obţine ”imunitatea de turmă”.
Informaţiile legate de gestioanarea pandemiei în Brazilia au intrat în posesia presei locale care le-a făcut publice. Comisia de anchetă a Senatului brazilian va analiza raportul de aproape 1.200 de pagini oficial în Senat. Nu se ştie însă dacă rezultatele raportului ar putea duce la acuzaţii penale. De cealaltă parte, preşedintele Jair Bolsonaro a criticat ancheta şi a declarat că adevăratele motive ale acesteia ar fi unele politice.