Lupta împotriva virusului este una contra-cronometru. Ritmul de vaccinare trebuie accelerat astfel încât să depăşească viteza mutaţiilor virusului. O spun la unison oamenii de ştiinţă de pe întreg mapamondul. Dacă populaţia globală nu va fi imunizată cât mai rapid, atunci eficienţa vaccinurilor va scădea pe măsura aparţiiei de noi tulpini virale. În România, oamenii sunt optimişti şi au încredere în autorităţi.
Vaccinarea împotriva covid19 a început deja să îşi arate efectele. În România, în rândul cadrelor medicale, rata de infectare a scăzut cu 87%. De asemenea, studiile din Israel arată că vaccinul a stopat răspândirea virusului. Există însă o problemă. Specialiştii americani avertizează că ritmul vaccinării ar trebui accelerat pentru a evita apariţia noilor tulpini, care ar putea face ca vaccinul să fie tot mai puţin eficient.
România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte vaccinarea. Accelerarea ritmului depinde însă de numărul de doze primim de la Uniunea Europeană. Ţara noastră a recepţionat, în total, peste un 1,5 milioane de doze, dintre care 1,3 au fost deja administrate. Mâine, vor ajunge alte 200 de mii de doze Pfizer.
În România au fost deja confirmate 136 de cazuri de infectări cu noua tulpină britanică. Oamenii sunt însă optimişti.
Oficialii vorbesc chiar şi de 100 de mii de vaccinări pe zi, însă doar dacă România va avea dozele necesare disponibile. Pe de altă parte, experţii americani spun că noul coronavirus va fi imposibil de eradicat şi va trebui să învăţăm să trăim cu el.