E o luptă cruntă în spitale, pentru fiecare loc ce poate primi un pacient. Medicii nu mai fac faţă volumului imens de muncă. Este adevărat însă că mulţi oameni aşteaptă acasă, până în ultima clipă în speranţa că se vor face bine. Este şi cazul a doi pacienţi care au murit în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Craiova. Iniţial s-a vehiculat informaţia că aceştia ar fi murit în curtea spitalului, în ambulanţe. La Craiova, este plin. Şi aşa este şi în celelalte spitale din ţară. În acest context critic primim ajutor. La cpitalul modular de la Leţcani vor ajunge curând din Republica Moldova 32 de medici şi paramedici.
Cele două femei, care au decedat din cauza noului coronavirus, au stat, se pare, acasă până în ultima clipă, fapt
ce le-a fost fatal. Când au ajuns la spital era deja prea târziu, spun medicii.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova sunt internaţi peste 100 de oameni cu Covid-19, iar capacitatea secţiei este de doar… 30 de locuri. Medicii sunt copleşiţi de numărul mare de bolnavi şi cu greu mai fac faţă pacienţilor care vin pe bandă rulantă.
Încă de la primele ore ale dimineţii rudele celor morţi au mers la morgă să ridice trupurile neînsufleţite. Familiile sunt revoltate deoarece sunt nevoite să-i înmormânteze pe cei dragi, conform protocolului Covid.
Rudele unui tânăr de 23 de ani, din comuna doljeană Pleşoi, îi acuză pe angajaţii spitalului că nu l-au îngrijit cum ar fi trebuit. Tânărul avea un băieţel de 3 ani, care a rămas fără tată.
Pe lângă afluxul mare de pacienţi, Spitalul din Craiova nu a avut deloc în weekend Remdesivir. Directorul a trimis, încă de noaptea trecută, şoferul la Bucureşti, în speranţa că azi va primi. Din fericire, în jurul orei 10:00, la Spitalul din Craiova au ajuns 60 de doze de Remdesivir.
Nici la Iaşi situaţia nu este mai bună. În Spitalul Sf. Maria, care este cea mai unitate pediatrică din zona Moldovei sunt internaţi 25 de pacienţi cu vârste cuprinse între câteva luni şi 17 ani.
Şi la Spitalele Sf Spiridon şi cel de Boli Infecţioase, situaţia este critică.
La unitatea modulară de la Leţcani, care este secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, toate cele
28 de paturi operaţionalizate sunt deja ocupate. Aici vor ajunge curând echipe medicale din Republica Moldova. Este vorba despre 22 de medici şi 10 paramedici. Cei mai mulţi sunt specialişti în terapie intensivă şi au experienţă în tratarea bolii covid 19.