Au fost pacienţi care au refuzat tratamentul şi care au fugit când au aflat că sunt pozitivi. Nu este de glumit cu acest virus, sunt oameni care au mers la serviciu ştiind că sunt simptomatici! Este semnalul de alarmă tras de şeful DSU, Raed Arafat, care îi roagă pe oameni să nu procedeze astfel şi să se testeze. În ziua în care aflăm că sunt peste 2200 de cazuri de îmbolnăvire şi 39 de decese, ştim şi că autorităţile caută soluţii pentru creşterea numărului de paturi de ATI. Se va apela din nou la detaşarea de personal medical acolo unde este nevoie mai mare.
În ultimele 24 de ore au intrat în ATI peste 50 de pacienţi, spune şeful DSU. În total, în secţiile de ATI covid ale
spitalelor sunt în acest moment 523 de oameni. 8 dintre ei sunt copii. În contextul în care numărul cazurilor creşte rapid, este foarte greu să găseşti un loc liber pe ATI sau pe secţii.
În acest moment, spune Raed Arafat, există 848 de paturi pe secţiile de ATI covid la nivel naţional. Asta înseamnă că foarte puţine mai sunt disponibile. 102 din aceste paturi sunt în Capitală. De mâine spitalul Rol 2 va relua activitatea de terapie intensivă, ceea ce înseamnă 12 paturi de ATI în plus, cu posibilitatea de a creşte la 23 în scurt timp.
În ultima săptămână au ajuns la unităţile de primiri urgenţe au ajuns aproape 3200 de pacienţi cu suspiciune de covid 19. Aproape 740 dintre ei au fost confirmaţi pozitiv.
Raed Arafat spune că mulţi oameni nu se testează atunci când au primele simptome de boală. Mai mult, merg la locul de muncă astfel, punându-i în pericol pe ceilalţi. Alţii pleacă din unităţile de primiri urgenţe imediat după ce află că sunt pozitivi.
Tratamentul aplicat târziu poate pune în pericol viaţa pacienţilor. La fel şi refuzul recuperării complete. Ultima
situaţie de acest fel a fost a unui tânăr de 34 de ani din Timişoara care a plecat pe proprie semnătură din spital fără să continue tratamentul şi recuperarea şi a murit la câteva ore după aceea, chiar dacă medicii i-au explicat riscurile la care se supune.