Via Transilvanica, drumul care uneşte

Via Transilvanica, drumul care uneşte

Oameni faini, linişte, natură, mâncare bună şi foarte multe zâmbete, totul într-un decor cum numai în Transilvania găseşti. Printre coline sunt ascunse sate, biserici fortificate, lucruri care ne ajută să privim, din nou, viaţa cu optimism.

Oamenii aici râd şi trăiesc viaţa după un alt ritm. După ce ai trecut odată pe la ei, le devii apropiat şi te primesc ca pe unul de-al lor. Este de-ajus să îi asculţi ca să vezi şi să simţi că trebuie să treci măcar odată prin acest colţ de ţară te schimbă.

În zonă se mănâncă sănătos, natural, Apropos aţi auzit de rubarbă sau rubarbăr, cum îi spun localnicii, ştiiţi că un festival îi poartă numele? Dacă-i festival, atunci festival al rubarbei să fie cu bunătăţi, iarbă verde şi pisici. Da, pisicile din Saschiz sunt o atracţie şi sunt nelipsite de la toate evenimentele care se petrec în centru.

Toată zona şi aproape toate satele mai mari sau mai mici sunt legate de cărări pentru drumeţii sau bicicletă. Cea mai cunsocută este Via Transilvanica, un proiect fără graniţe geografice.

Există o cărare. Are doar o mie patru sute de de kilometri şi poate fi străbătută şi pe jos, în 60 de zile. E drumul care pleacă de la Putna, uneşte Bucovina cu Oltenia, şi traversează Transilvania şi satele astea frumoase. Pitorescul nu este doar în locuri, ci şi în oameni,. Poate mai mult decât oricât şi oriunde, oamenii au făcut zona asta să fie binecuvântată. Acum trebuie să o păstrăm şi să conservăm frumosul şi poveştile să nu le pierdem.

Concluzia pe care v-o propunem este una simplă. Căutaţi să evadaţi din cotidian către aceste sate. Lăsaţi maşina şi mergeţi la pas sau pe bicicletă, încercaţi mâncarea, ascultaţi liniştea şi răspundeţi cu zâmbet la zâmbet.

foto: fr.wikipedia.org

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt