După zeci de ani în care au fost chinuiţi la circuri, terase, restaurante sau grădini zoologice, peste 100 de urşi au fost salvaţi şi au ajuns la sanctuarul Libearty de la Zărneşti. Acum încearcă să îşi vindece rănile trecutului şi să uite modul în care au fost trataţi chiar şi 30 de ani. Focus vă prezintă povestea sanctuarului de la Zărneşti şi a urşilor care, după ani buni, încă luptă să îşi vindece rănile,ajutaţi de oameni, acum.
Sanctuarul de urşi „LIBEARTY” de la Zărneşti a luat naştere după moartea unei ursoaice care era ţinută pentru divertismentul oamenilor intr-o cuşcă in curtea unui hotel din Bran. Maya a avut noroc să întâlnească 2 oameni minunaţi care i-au făcut ultimii ani din viată mai buni. Se întâmpla în 1998, când Cristina Lapis, împreună cu soţul ei, au mers la Maya, timp de 4 ani câte 60km în fiecare zi pentru a o hrăni şi pentru a petrece timp cu ea. Maya nu a putut fi salvată, din păcate.
Moartea ursoaicei Maya a însemnat nasterea Sanctuarului Libearty. În anul 2005, Asociaţia „Milioane de prieteni” a primit în concesiune, de la primăria Zărneşti, pentru 49 de ani, un teren de 69 de hectare de pădure de stejar. De atunci peste 130 de urşi au fost salvaţi din locuri care ofereau condiţii impropii.
Ursul Jean s-a născut la grădina zoologică de la Caracal în anul 2001. A trăit acolo timp de 7 ani împreună cu părinţii săi într-o cuşcă de câţiva metri pătraţi .Deşi a fost salvat şi adus la sanctuarul de la Zărneşti, acesta încă resimte cu traumele acelei perioade.
Alissa are 27 de ani şi a ajuns în sanctuar pe 12 noiembrie de la o gradina zoologică din Ucraina. Acolo era ţinută doar pentru înmulţire şi era forţată să facă pui pe bandă rulantă. Şi-a pierdut vederea în urmă cu 8 ani pentru că nimeni nu a avut grijă şi nu au tratat-o la timp, iar odată ajunsă la sanctuar, îngrijitorii nu au mai putut face nimic pentru ochii săi. Ocazional, Alissa se aşează în faţa unui copac si se leagănă cu capul spre el, fără a se lovi de aceasta.