La trei luni de la începutul şcolii mulţi elevi încă aşteaptă tabletele promise de Guvern pentru a putea învăţa online. Pentru copiii fără posibilităţi din Constanţa au ajuns, în sfârşit, în casele de la ţară, acolo unde şcoala online este un vis imposibil pentru mulţi dintre ei.
Familia Pantelimon locuieşte într-un bordei săpat în pământ la marginea satului Piatra, din Constanţa. Sunt 4 adulţi şi 3 copii, cel mai mic fiind în clasa a 5-a. Lucian e bun la carte şi ar învăţa, dar nu avea niciun dispozitiv pe care să se conecteze cu clasa şi cu profesorii săi.
În întunericul din bordeiul în care locuieşte, ochii copilului sunt luminaţi de ecranul tabletei primite în dar. Lucian a păşit, dintr-o dată, în era digitală.
Mama lui Lucian a fost prima care a vorbit cu învăţătoarea. Ia spus că acum şi copilul ei are o tabletă şi poate învăţa normal.
În satul Piatra din Constanţa, părinţii nevoiaşi au făcut coadă la şcoală ca să ia tabletele pentru copiii ce-i aşteaptă acasă. Sunt mulţi micuţi isteţi şi dornici de învăţătură, dar părinţii nu au mai mult de-un telefon, şi-n felul acesta şcoala merge greu.
Copiii privesc cu interes şi curiozitate, mai ales că din cutiile de carton ies tabletele mult visate. Sunt 78 la numar şi cei mai mulţi nu au văzut până acum o tabletă.
Conform unui studiu IRES, doar 68% dintre copii au acces la laptop-uri sau tablete, ceea ce înseamnă că 32% dintre elevi rămân în afara sistemului de educaţie, proporţie substanţial mai mare decât procentul de 9%, adică 25o.ooo de copii, indicat de Ministerul Educaţiei în luna mai. Numărul copiilor care nu pot participa la educaţia online este de 9oo.ooo elevi, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea oficială.
Monica Anisie, ministrul educaţiei, a anunţat pe Facebook că până în acest moment au fost livrate elevilor din toată ţara 2oo.ooo de tablete. Asta deşi guvernul Orban promisese că până la începutul noului an şcolar vor fi distribuite 250.000 de tablete.