Măsurile de protecţie şi restricţiile impuse pe timp de pandemie au transformat total sărbătoarea Marii Uniri. Zecile de mii de oameni care asistau anual la paradele organizate pentru acest eveniment au rămas acasă, cu regretul că defilarea spectaculoasă nu va mai avea loc. Astăzi, ziua românilor a putut fi văzuta doar la televizor.
A fost pentru a doua oară în ultimii 20 de ani când de 1 Decembrie, pe străzile Timişoarei, nu au defilat militarii, poliţiştii, jandarmii şi pompierii. În urmă cu 5 ani, după tragedia de la Colectiv, parada militară a fost anulată. Astăzi, în pandemie, Ziua Naţionala a însemnat doar depuneri de coroane, un te deum şi o muzică militară la mormântul ostaşului necunoscut, din parcul central din Timişoara.
Restricţiile de distanţare şi cele legate de organizarea evenimentelor au făcut ca pe platoul din Parcul Central din Timişoara, acolo unde au avut loc manifestările de Ziua Naţionala, accesul să fie restricţionat.
În alţi ani, Ziua Naţională nu însemna doar defilare ci şi aprinderea festivă de Sărbători. Acum, cele câteva beculeţe care împodobesc oraşul au fost aprinse în urmă cu câteva zile.
Nici la Iaşi, manifestările prilejuite de ziua Marii Uniri nu au fost de amploare. Municipalitatea a renunţat, anul acesta, la organizarea paradei militare şi la retragerea cu torţe. În schimb, autorităţile au premiat medicii aflaţi în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus, precum şi managerii spitalelor ieşene.
Ziua de 1 decembrie, ziua tuturor românilor, a fost marcată şi la Brăila, dar tot în lipsa publicului. Manifestarea organizată de militarii de la Brigada 10 geniu Dunărea de Jos a avut loc pe esplanada din faţa Palatului Administrativ, iar numărul participanţilor a fost restrâns la... sub 100.
Şi în oraşul gălăţean Tâgu Bujor oficialităţile au depus flori la monumentul eroilor. Spre locul evenimentului, coloana oficială a transportat şi un imens steag tricolor, de peste 50 de metri lungime.