Românii vor plăti aceleaşi preţuri mari şi în luna ianuarie pentru energia electrică, urmând ca factura să fie regularizată ulterior de furnizori. Ordinul ANRE, care prevede că fiecare consumator casnic va beneficia de cea mai mică ofertă din zona respectivă, a intrat în vigoare după perioada de facturare.
Preţul de serviciu universal pentru electricitate s-a păstrat în luna ianuarie, au declarat surse din sectorul energetic pentru Agerpres. Ordinul ANRE nr. 5/2021, care prevede că energia va fi facturată la cea mai mică ofertă a furnizorului din zona respectivă, a intrat în vigoare după perioada de facturare.
Preţul de serviciu universal este mai mare cu 13-26% decât preţul reglementat până la 31 decembrie 2020.
Potrivit ordinului ANRE nr. 5/2021, publicat în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie, clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.
"Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică", a arătat ANRE într-un comunicat.
Furnizorii de ultimă instanţă, respectiv Enel, Electrica, E.ON şi CEZ, au transmis comunicate de presă prin care s-au angajat să acorde aceste discounturi consumatorilor lor.