Mai bine puţin şi bun, decât mult şi prost spune o vorbă românească. Şi se aplică foarte bine şi vinului, mai ales anul
acesta. Cel de calitate este din nou la mare căutare. După doi ani de pandemie, când consumul a şi scăzut drastic,
viticultorii spun acum că sunt asaltaţi de consumatori, care îşi doresc vinuri naturale. Iar preţurile pentru licoarea bahică
încă nu au explodat la mulţi dintre producători.
Preotul militar Ioan Carpinisan a fost alaturi de trupele române si americane in Irak. Dupa anii agitati si plini de stres,
petrecuti in zona de razboi, s-a retras in tara si a decis sa-si petreaca restul vietii cultivand vita de vie. A optat pentru un
soi de vita de vie vechi, de pe vremea dacilor, iordanagalbena. Chiar daca nu are o experienta mare in viticultura,
preotul militar a reusit sa obtina rezultate extraordinare. Iar la concursul de vinuri de la castelul Sancrai, din Alba, a fost
rasplatit cu medalia de aur.
Viticultorii spun ca vinul bun este din nou la mare cautare, mai ales dupa doi ani de pandemie, cand solicitarile au
scazut cu aproape 40 la suta.
Şi vicepresedintele Asociatiei Degustatorilor din Romania, oenologul Ioan Buia, a confirmat calitatea superioara a
vinurilor romanesti, comparativ cu anii precedenti.
Cu toate scumpirile din ultima perioada, micii producatori spun ca sunt obligati sa vinda vinul, cu pretul vechi, din
cauza cantitatilor mari pe care le au deja in butoaie.