Româncă din Dortmund: Sunt aici de 20 de ani, imi petrec sărbătorile aici, pentru că familia mea e aici. Încercăm să simţim sărbătorile la fel ca şi în România

Româncă din Dortmund: Sunt aici de 20 de ani, imi petrec sărbătorile aici, pentru că familia mea e aici. Încercăm să simţim sărbătorile la fel ca şi în România

Românii din diaspora sărbătoresc adesea Paştele de două ori, şi pe cel catolic, şi pe cel ortodox, a povestit la Prima News Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.

„Suntem renumiţi românii că facem grătare şi facem fum, suntem mai gălăgioşi ca italienii, avem biserici româneşti, dar nu avem un centru cultural. Dar tinerii italieni nu prea mai merg la biserică, iar bisericile italiene încep să fie goale şi sunt oferite comunităţii româneşti pentru întâlniri”, a spus Silvia Dumitrache.

Alin Petrică, corespondentul Prima News în Spania a spus că acelaşi lucru s-a întâmplat şi acolo, unde catolicii le-au oferit românilor ortodocşi catedrala din oraş pentru a celebra Paştele.

Şi copiii români din Germania sunt învăţaţi să respecte ambele sărbători şi să sărbătorească de două ori, a povestit Voichiţa Seydel-Frunză, româncă din Dortmund.

„Sunt aici de 20 de ani, imi petrec sărbătorile aici, pentru că familia mea e aici. Încercăm să simţim sărbătorile la fel ca şi în România. Românii sunt cunoscuţi că se pregătesc culinar foarte intens pentru sărbători. Comunitatea românească din Dortmund este foarte mare, avem şi biserică românească aici. S-a implementat în Dortmund limba română ca limba a doua, poate fi studiată, dar avem o problemă de lipsă de personal care să predea. Sunt chiar liste de aşteptare pentru copii”, a spus românca.

Afla mai multe desprediasporapastepregatiriromani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt