Românii nu prea au ce scoate din priză, scrie Reuters, după ce a stat de vorbă cu câţiva localnici din Vasilaţi, o comună
din apropierea capitalei. Ei au vrut să vadă cum fac economie de energie românii în contextul în care preţul a explodat din cauza sincopelor în aprovizionarea cu gaze din Rusia.
Georgeta Ichim, o pensionară de 67 de ani, văduvă, locuieşte singură într-o casă slab luminată. În curte sunt buştenii
aşezaţi cu grijă, pregătiţi pentru iarnă. Georgeta nu foloseşte decât o singură cameră din casă. Face aşa economie la
energie.
Europa îndeamnă ţările membre să facă economie la energie, în contextul relaţiilor tensionate cu Rusia, principalul
furnizor de gaze ale Europei. Mulţi oameni din sate precum Vasilaţi sau din cartierele mărginaşe ale oraşelor nu prea au însă de unde să mai economisească, spune Reuters.
Georgeta nu a vrut să spună cât i-a venit factura la lumină. O vecină, însă, vorbeşte despre propria factură: 150 de lei pentru două luni. Alţi săteni, care au pompe şi boilere şi al căror consum de energie a fost mai mare, spun că factura lor s-a dublat, la aproximativ 3.000 de lei. Consumul de energie al Georgetei este suficient de mic pentru a se încadra în schema guvernamentală de plafonare. Peste drum de Georgeta, locuieşte Tudorel Dedu. Bărbatul de 57 de ani strânge fier vechi. Casa lui are doar câteva electrocasnice: televizor, frigider, congelator şi cateva becuri. Hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor şi a raţelor a devenit mai scumpă, spune el.
Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural. Mulţi se bazează pe agricultura de
subzistenţă, pe locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în oraşe, mai scrie Reuters.