Producătorii care aduc căldura şi apa caldă în casele românilor riscă să rămână fără gaz de la 1 aprilie. Atunci le expiră contractele cu furnizorii care i-au aprovizionat pe perioada iernii. Anunţul a fost făcut chiar de ANRE, care spune, totuşi, că va încerca să prelungească angajamentul companiilor. Nu că lipsa gazelor ar fi singura problemă în reţeaua de termoficare. Multe oraşe din ţară, inclusiv Capitala, încă au conducte vechi de zeci de ani.
Românii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă de la începutul lui aprilie. Numeroşi producători de energie termică rămân fără contractele cu firmele de furnizare a gazelor, valabile în primele trei luni ale acestui an.
Furnizorii de ultimă instanţă sunt, de fapt, şapte companii din domeniul energetic care, după o lege cerută de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, oferă, fiecare pe rând, câte o lună, gaze naturale către distribuitori. ANRE a venit cu un amendament suplimentar prin care a dat posibilitatea ca aceste companii să îşi ofere simultan serviciile către producători. Acest amendament expiră la sfârşitul lunii martie.
Reprezentanţii ANRE promit că legea va fi prelungită, ba chiar pentru un an întreg. Şi specialiştii în energie sunt optimişti.
Pentru bucureşteni, lipsa apei calde şi căldurii nu ar fi o noutate. Din cauza avariilor la reţeaua de termoficare, locuitorii din diferite zone stau chiar şi săptămâni întregi în frig sau fără apă caldă. Primarul Nicuşor Dan dă asigurări că iarna viitoare vor fi mai puţine probleme.
În Bucureşti există aproape patru mii de kilometri de conducte. O mie sunt doar în reţeaua principală, unde, conform spuselor primarului, sunt cele mai multe avarii.