Semafoarele ar putea avea peste câţiva ani patru culori - roşu, galben, verde şi alb, iar noutatea vine din necesitatea de a dirija în trafic şi maşinile autonome, fără şofer. Autorităţile din Michigan lucrează deja la un astfel de sistem.
Pe măsură ce maşinile şi camioanele devin tot mai inteligente şi mai conectate, cele trei lumini de semafor care controlează fluxul de trafic de mai bine de un secol ar putea fi, de asemenea, în pragul unei transformări majore, scrie Associated Press.
Cercetătorii explorează modalităţi de utilizare a funcţiilor din maşinile moderne, cum ar fi GPS-ul, pentru a face traficul mai sigur şi mai eficient. În cele din urmă, upgrade-urile ar putea elimina complet luminile roşii, galbene şi verzi de astăzi, cedând controlul maşinilor fără şofer. Sau, după cum sugerează alţi cercetători, semafoarele vor avea patru culori, în loc de trei: roşu, galben, verde şi alb, arată Ştirile Pro TV.
Henry Liu, profesor de inginerie civilă care conduce un studiu la Universitatea din Michigan, a spus că lansarea unui nou sistem de semnalizare ar putea fi mult mai aproape decât îşi dau seama oamenii.
„Ritmul progresului inteligenţei artificiale este foarte rapid şi cred că acest moment se apropie”, a spus el.
Semafoarele nu s-au schimbat prea mult în SUA de-a lungul anilor. Cleveland a avut ceea ce este considerat primul „sistem de control al traficului municipal” în 1914, a scris istoricul Megan Kate Nelson pentru Smithsonian Magazine.
Alimentată de electricitatea de la linia de troleibuz a oraşului, invenţia inginerului James Hodge avea iniţial două lumini: roşu şi verde, culorile folosite de mult timp de căile ferate. Un ofiţer de poliţie care stătea într-o cabină de pe trotuar trebuia să acţioneze un comutator pentru a schimba semnalul.