Mai puţin de 30% dintre români au minimum competenţe digitale de bază, cel mai mic procent din UE

Mai puţin de 30% dintre români au minimum competenţe digitale de bază, cel mai mic procent din UE

România are cea mai mică pondere din UE a persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani care au cel puţin competenţe digitale generale de bază, arată datele Eurostat.

Peste 70% dintre români nu au astfel de competenţe, în condiţiile în care obiectivul la nivelul UE este ca 80% din populaţie să aibă competenţe digitale până în 2030.
 
În 2023, 56% dintre cetăţenii UE cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani aveau cel puţin competenţe digitale generale de bază. 
 
În 2023, ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani care au cel puţin competenţe digitale generale de bază depăşeşte cu mult media UE în Olanda (83%), urmată de Finlanda (82%) şi Danemarca (70%). La polul opus, cele mai mici procente sunt în România (28%), urmată de Bulgaria (36%) şi Polonia (44%).   
 
Indicatorul privind competenţele digitale este unul dintre indicatorii-cheie de performanţă în contextul Deceniului digital, care stabileşte viziunea UE privind transformarea digitală.
 
Obiectivul pentru 2030 este ca 80% dintre cetăţenii UE cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani să aibă cel puţin competenţe digitale de bază.
 
Competenţele digitale generale se referă la cinci domenii: competenţe de cunoaştere a informaţiilor şi a datelor, competenţe de comunicare şi colaborare, competenţe de creare de conţinut digital, competenţe de siguranţă şi competenţe de rezolvare a problemelor.
 
Pentru a avea cel puţin competenţe digitale generale de bază, oamenii trebuie să ştie cum să facă cel puţin o activitate legată de fiecare domeniu.
 

 

Afla mai multe despreromânicompetentedigitale
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt