O linguriţă de ulei poate polua chiar şi o mie de litri de apă. Nu o spunem noi ci specialiştii în ape uzate care spun că atunci când aruncăm în chiuvetă uleiul pe care l-am folosit să prăjim mâncarea nu facem decât să contribuim la creşterea poluării. Şi atunci ce facem cu uleiul alimentar uzat? Soluţia vine de la o timişoreancă. Ea a deschis un atelier unde transformă uleiul uzat în lumânări parfumate.
Roxana Ţecu este numele timişorencei care a avut ideea reciclarii uleiului alimentar uzat. A pus pe picioare o
înterprindere socială, şi în doar câteva luni a reuşit să adune peste 2 tone de ulei folosit în gospodării şi restaurante.
Odată adunat uleiul, a început partea a doua. Transformarea lui în lumânări. Procedura este simplă, uleiul murdar este centrifugat şi astfel sunt eliminate inclusiv microparticulele de sare sau urmele de apă care pot rămâne după gătit. Apoi, uleiul pur este fiert şi se adaugă diferite arome.
Peste 2000 de lumânări au fost realizate în acest fel în doar câteva luni, de când mica afacere a fost pusă pe picioare. La crearea lor au lucrat însă persoane cu dizabilităţi ce provin din instituţiile sociale. 7 angajaţi au fost cooptaţi în acest proiect social.
Lumanarile produse în micuţul atelier de la Timişoara se vând online. Şi la Cluj, o tânăra absolventă de inginerie
foloseste uleiurile, în special cele vegetale şi esenţiale. Aceasta a început încă de pe vremea studenţiei, chiar în
camera de cămin să realizeze săpunuri naturale. Surprinzător, pandemia i-a adus vânzări destul de mari asta pentru că oamenii au învăţat să acorde o atenţie deosebită iginei personale.
Pe lângă magazinele de profil în care îşi vinde produsele, pandemia i-a oferit posibilitatea să le vândă şi în online.