După seceta puternică, dar şi după inundaţiile masive de acum câteva săptămâni, judeţul Botoşani se confruntă acum cu o altă problemă. În cinci comune mari din judeţ, pânza freatică este contaminată, iar autorităţile au decis interzicerea accesului la fântânile publice din aceste localităţi. În multe gospodării, însă, oamenii folosesc apa din fântâni chiar dacă ştiu că este contaminată.
Mai multe comune din judeţul Botoşani se confruntă cu o gravă problemă sanitară. Din cauza inundaţiilor din ultima perioadă, dar şi a lucrărilor din anumite localităţi, comunele Şendriceni, Păltiniş, Prăjeni, Suliţa şi George Enescu au acum pânza freatică contaminată, iar autorităţile au decis închiderea reţelei de alimentare cu apă şi restricţionarea accesului la fântânile publice.
În urma ultimelor analize a Direcţiei de Sănătate Publică din Botoşani, s-a constatat că apa din aceste localităţi este infestată cu bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Toate acestea pot duce la afecţiuni extrem de grave.
Sunt mii de oameni în momentul acesta, care se expun unui risc major!
Autorităţile locale spun că au informat localnicii cu privire la contaminarea apei. Iar medicii atrag atenţia că nici măcar fierberea apei nu ar decontamina-o, ba chiar ar putea fi mult mai dăunătoare pentru organism. Chiar şi aşa, oamenii nu îşi permit să cumpere tot timpul apă îmbuteliată şi fac compromisuri.
Până la găsirea unei soluţii concrete, oamenii nu vor avea acces la reţelele de apă, acolo unde există, sau la fântânile publice. Un prim pas gândit de autorităţi este epurarea tuturor fântânilor. Este, însă, vorba despre mii de gospodării, iar acest proces ar putea dura săptămâni întregi.