Cu siguranţă am observat cu toţii că după anumite mese ni se face somn. Şi nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitaţi la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină şi ce e de făcut? Nutriţioniştii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar şi în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriţionistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm.
Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina - hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conţin acest triptofan şi nu este singurul vinovat de această stare de somnolenţă postprandială, care se mai numeşte şi „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.