Creşte numărul cazurilor de suicid la minori

Creşte numărul cazurilor de suicid la minori

Cazurile de suicid în rândul minorilor devin, pe zi ce trece, un fenomen îngrijorător în Romania. Mulţi copii recurg la gesturi extreme sau se folosesc de ele pentru a atrage atenţia părinţilor. Sau pentru că nu mai pot face faţă stresului cotidian. Psihologii spun că, în perioada pandemică, minorii au atins mult prea uşor un prag emoţional care i-a făcut să cedeze. Părinţii sunt, spun specialiştii, singurul scut împotriva acestui fenomen.

Un astfel de caz a avut loc în comuna vasluiană Zapodeni, unde o copilă de doar 13 ani s-a spânzurat la ferma părinţilor săi. Descoperită la timp, fata a fost resuscitată chiar de părinţi, ghidaţi prin telefon până la sosirea echipajului medical. A fost transportată la spital la Vaslui, apoi cu elicopterul SMURD la spitalul Sf. Maria din Iaşi.

Dacă la Vaslui, gestul extrem a fost dus până la capăt, la Galaţi, din fericire, nu s-a întâmplat aşa. Dorind, probabil să-şi sperie mama sau să-i atragă atenţia, o fată de 12 ani i-a spus acesteia că se sinucide. Îngrozită, mama a sunat la 112, iar forţele de intervenţie s-au pus imediat în mişcare pentru a o găsi pe minoră.â

Poliţiştii aveau s-o găsească pe copila de 12 ani în altă zonă a oraşului, în niciun caz lângă Dunăre. Şi enumerarea cazurilor de suicid sau de inducere în eroare prin ameninţarea cu recurgerea la aşa ceva ar putea continua, din păcate. Specialiştii atrag atenţia că în perioada de pandemie capacitatea de autoreglare emoţională a scăzut
in cadrul climatului familial pentru că a fost multă presiune şi a existat o suprapunere de roluri.

Pentru combaterea sinuciderilor în rândul minorilor, părinţi sunt cea mai importantă resursă. Tot ce trebuie ei să facă este sa fie alături de copii din punct de vedere emoţional şi social, mai spun psihoterapeuţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt