Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 79,77%. În şase oraşe alimentarea cu apă se face cu restricţii, în anumite intervale orare

Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 79,77%. În şase oraşe alimentarea cu apă se face cu restricţii, în anumite intervale orare

Administraţia Naţională "Apele Române" anunţă, luni, că, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77% (în scădere faţă de săptămâna trecută, când era de 80%).

”Menţinem însă un volum de cca 3,46 miliarde mc existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de cca. 77%”, arată sursa citată.

Astfel, se situează sub debitele medii ale lunii următoarele sectoare de râuri (57, faţă de 12 cât erau săptămâna trecută):

- 6 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Jiu (judeţul Gorj) şi pe râul Buzău (judeţ Buzău), se află în faza de atenţionare-avertizare pentru folosinţele populaţie şi industrie;

- 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (judeţ Harghita) şi pe râul Ialomiţa (judeţele Ialomiţa şi Brăila), se află în treapta 1 de restricţii pentru irigaţii;

- 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare şi pârâul Vadasz (judeţul Covasna) se află în treapta 2 de restricţii pentru piscicultură;

- 30 sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (judeţul Brăila), râul Călmăţui (judeţele Brăila şi Buzău), râul Olt (judeţul Braşov), pârâurile Homorodul Mare - Fişag (judeţul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Caşin, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcuşa, Fundul Piriului (judeţul Covasna), se află în treapta 3 de restricţii pentru irigaţii şi piscicultură.

- acumulările Pârcovaci, Hălceni din judeţul Iaşi, acumularea Cal Alb din judeţul Botoşani şi acumularea Mănjeşti din judeţul Vaslui se află în treapta 3 de restricţii pentru populaţie, industrie, irigaţii şi piscicultură.

”În prezent, în 449 de localităţi (inclusiv comune şi sate) reprezentând 15% din localităţile de la nivel naţional, din care 6 oraşe (Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial municipiul Iaşi) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată cu restricţii de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare. Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele Botoşani - 140 localităţi, Iaşi - 77 localităţi, Alba - 62 localităţi, Gorj - 35 localităţi, Vrancea - 21 localităţi, Bacău - 19 localităţi, Neamţ - 17 localităţi, Galaţi - 16 localităţi, Hunedoara - 12 localităţi, Vaslui - 10 localităţi, Olt şi Argeş - 8 localităţi”, transmit reprezentanţii ”Apele Române”.

Totodată, în 251 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale sunt fântâni secate, comunităţile fiind afectate de secetă. Cele mai multe localităţi afectate sunt în judeţele Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi.

Cele mai afectate rămân localităţile din judeţele Botoşani - 144 de localităţi, din care parţial şi municipiul Dorohoi, Vaslui - 61 de localităţi, Neamţ - 12 localităţi, Iaşi - 7 localităţi, Suceava - 9 localităţi.

”Din cele 120 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la o singură secţiune s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinul  Argeş-Vedea (staţie hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmboviţa influenţat de orarul de funcţionare al CHE Clăbucet)”, adaugă sursa citată.

Afla mai multe despreapele romaneapaorase
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt